Nog meer naar het toilet

daisy_driesluyten13-scaled-1

Door mijn colitis moet ik erg vaak naar het toilet. Maar vorig jaar was het erger dan ooit. Niet alleen door mijn darmproblemen, maar ook door nierstenen. En die nierstenen hadden dan weer veel te maken met mijn medicatie.

Als colitispatiënt moet ik sowieso vaak naar het toilet. Pas toen ik pijn kreeg aan mijn onderbuik, zag mijn dokter dat ik nierstenen had. Daarna volgden een aantal operaties

Neveneffect van medicatie

Maar het niersteenprobleem bleef maar duren. Op de duur moest ik iedere twee maanden onder het mes. Maar liefst zeven keer ben ik intussen geopereerd aan mijn nieren. Mijn dokter vertelde me dat mijn medicatie tegen colitis misschien wel een rol speelde. Nierstenen zijn een neveneffect, zo blijkt. 

Risico voor opstoot

Hij raadde me aan om het te bespreken met mijn gastro-enteroloog. Hij bevestigde het vermoeden van mijn  dokter. Maar mijn medicatie minderen was volgens hem geen optie. Het risico was te groot dat het mijn ziekte zou aanwakkeren en ik een opstoot zou krijgen. Uiteindelijk ben ik naar een universitair ziekenhuis gegaan, waar ze een deel van mijn linkernier weggenomen hebben. Sindsdien voel ik me beter.

Stabiel na operatie

Al mijn operaties onderging ik tijdens de coronaperiode. Ik heb dus met andere woorden bijzonder veel tijd in een ziekenhuis doorgebracht in een periode met strenge bezoekregels. Mijn man mocht door die regels niet mee naar binnen. Ik lag daar dus helemaal alleen. Dat viel me best zwaar. 

Mijn laatste operatie is nu al een aantal maanden geleden. Ik ga hout vasthouden, maar momenteel lijkt mijn toestand stabiel. Ik hoop dat het zo blijft en ik binnenkort nog eens op reis kan. Naar mijn favoriete land, Zweden, bijvoorbeeld. Daar kom ik altijd tot rust.