App voor iedereen met Crohn of colitis

Crop,Unrecognizable,Woman,With,Manicured,Hands,Messaging,In,Social,Media

De ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heb je voor het leven. Levenslang letten op je voeding, je afspraken bij de gastro-enteroloog inplannen, bijhouden wanneer het tijd is voor je medicatie, altijd overal op zoek naar een toilet… Het is niet altijd even makkelijk. Daarom ontwikkelde het farmaceutisch bedrijf Takeda de app “For You, With You” (download via google store / apple store). Het doel: het leven van patiënten makkelijker maken.

De app “For You, With You”: wat is het?

De app is er voor iedereen met de ziekte van Crohn of colitis, welke behandeling je ook volgt. Ze is speciaal ontwikkeld om je te begeleiden tijdens je dagelijks leven. Je kan hem downloaden via de google store of apple store. Maar wat kan je er nu allemaal mee doen?

  • Check waar in jouw buurt een openbaar toilet is.
  • Beheer makkelijk je zorgafspraken: plan elke consultatie en elk onderzoek in. Op elk moment van de dag kan je ze opzoeken.
  • Met de injectie-tracker houd je bij wanneer het tijd is voor een nieuwe injectie.

  • Raadpleeg op elk moment IBD-vriendelijke recepten, en integreer ze in je voedingsplan.

  • Op je ‘IBD Disk’ kan je je symptomen aanvullen. Zo krijg je een visueel overzicht van hoe jouw ziekte je leven beïnvloedt.

  • Je vindt betrouwbare informatie over verschillende thema’s die je ziekte beïnvloeden, zoals seksualiteit en voeding.
  • Je kan er educatieve video’sbekijken over hoe je in het dagelijks leven veranderingen kunt aanbrengen om je levenskwaliteit te verbeteren.

Hoe werkt het?

Zowel op de app als op de website maak je eerst een profiel aan. Je kan jouw ziekenhuis en gastro-enteroloog aanduiden. Zo kan je jouw behandelingen én je symptomen goed opvolgen, en daardoor het risico op nieuwe opstoten beperken. Alles wat je ingeeft, is persoonlijk en alleen zichtbaar voor jou. Als je alles bijhoudt, zal je tijdens je consultaties beter kunnen vertellen over je symptomen. Zo kan je IBD-team je nauwer opvolgen.

Een app en een website

De app is helemaal gratis en beschikbaar voor iedereen. Je vindt hem in je app store onder de naam “For You, With You”, via IOS en Android. Mensen die moeilijker overweg kunnen met een smartphone, kunnen terecht op de bijbehorende website. Zowel de app als de website zijn heel gebruiksvriendelijk en staan boordevol betrouwbare informatie, met als bron wetenschappelijke artikelen die door een interne commissie van IBD-experts zijn gevalideerd. Je vindt er algemene informatie over IBD, maar ook specifiek over de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Luisteren naar patiënten

De app is ontwikkeld door farmaceutisch bedrijf Takeda. Het bedrijf werkt heel nauw samen met patiëntenverenigingen als CCV-vzw. Dankzij die samenwerking ontdekte Takeda dat patiënten nood hebben aan objectieve informatie over hun ziekte. “De informatie die op het internet beschikbaar is, is zeer fragmentarisch en niet altijd wetenschappelijk correct,” zegt Alicja Ziolkowska, patient services manager bij Takeda. “Bovendien zijn zowel colitis ulcerosa als de ziekte van Crohn chronische ziekten. Patiënten moeten leren leven met hun ziekte, en dat brengt een aantal praktische maatregelen en veranderingen in hun levensstijl met zich mee.”  Dat motiveerde Takeda om met een digitaal hulpmiddel voor de boeg te komen dat patiënten zowel relevante informatie als ondersteuning in hun dagelijks leven biedt.