Leren leven met Crohn

xavier_driesluyten1

Mijn diagnose heb ik nooit geheim gehouden. Zodra ik wist dat ik de ziekte van Crohn had, heb ik het verteld aan de mensen die ik het liefste zie. Vooral mijn vrouw en mijn ouders waren erg bezorgd. De reactie van de rest van mijn familie en mijn vrienden was meer genuanceerd.

Degene die niet drinkt

In mijn familie zijn we allemaal levensgenieters. We houden allemaal wel van een avondje uit. Maar in het begin van mijn ziekte durfde ik geen alcohol te drinken, omdat ik niet goed wist wat ik wel of niet kon eten of drinken. Onmiddellijk kreeg ik de stempel van ‘degene die niet drinkt’. Mijn familie maakte daar nooit een probleem van. Maar vrienden ben ik wel verloren. Ze stopten met me uit te nodigen waardoor het contact verwaterde. De vraag is of zij dan wel echte vrienden waren…

De eerste twee jaar had ik het heel moeilijk. Zonder alcohol kon ik me moeilijker amuseren. Maar na een tijdje kon ik de draad van mijn sociaal leven weer opnemen en me amuseren zonder alcohol. Ik ben dan ook een geweldig voorbeeld voor mijn zoon. Hij was nog maar 5 maanden toen ik een zware herniaoperatie onderging. Gevolgd door de diagnose van de ziekte van Crohn. Daardoor heeft hij me nooit anders gekend: in zijn ogen ben ik iemand geen alcohol nodig heeft om plezier te maken. Hij is nu 27 jaar, en hoewel hij graag wel eens een glas drinkt, is hij nooit dronken.

Eén dieet is er niet

Voor onze ziekte bestaat er geen dieet. Geen enkele gastro-enteroloog kan er dan ook een voorschrijven. Mijn allereerste specialist raadde me aan om op te passen voor voedingsstoffen die je darmen irriteren, zoals rauwe groenten, alcohol, koffie, frisdranken… Maar ik geloof dat je zelf best uitzoekt welke voedingsstoffen een positieve of negatieve invloed hebben op je ziekte. Alleen zo kan je jouw leven heruitvinden. We zijn allemaal anders, er zit geen logica in. Ik kan absoluut geen knoflook en zuurkool verdragen, terwijl anderen dat zonder problemen eten. Ik let wel op mijn voeding, maar af en toe zondigen mag. Ik drink zelfs af en toe een glas champagne. Mijn Crohn helpt me om niet te overdrijven.

Evenwichtige voeding

Als ik een advies zou geven, dan is het: luister naar je lichaam. Groenten en fruit eten kan, zolang ze geen pijn veroorzaken. Meer nog: een evenwichtig voedingspatroon is erg belangrijk. Als een glas spuitwater helpt bij je spijsvertering, drink het dan. Als je goedgezind wordt van een kopje koffie, ga je gang. Zo is het ook met alcohol. Ontneem jezelf niet alles, zoek de juiste balans

Maar vooral: wees gelukkig. We voeren een levenslange strijd met onze ziekte, en we kunnen hem niet winnen. Crohn is niet te genezen. Maar in je hoofd kan je het gevecht wel winnen. Je hebt een ijzeren wil nodig om vol te houden en de ziekte niet te laten regeren over je leven.