Invaliditeit of werk?

danieldebast_driesluyten8-1

Ik ben nu met pensioen na een loopbaan in het onderwijs als docent. Toen ik nog werkte, was ik heel af en toe afwezig, meestal als ik last had van een darmobstructie. Dan leek het alsof ik constant met een voetbal in mijn buik zat en dat is heel pijnlijk. Regelmatig had ik ook last van maagpijn.

Ik heb geluk gehad dat mijn ziekte me niet vaak heeft gedwongen om verstek te geven op het werk. Maar dat is jammer genoeg niet zo bij veel andere patiënten. Helaas gebeurt het dus dat mensen hun job verliezen als gevolg van hun afwezigheden. De werkgever bedoelt het niet altijd slecht, maar soms kan die niet anders. Stel dat je maar een klein team hebt, dan wordt zo’n situatie ook voor de collega’s op de duur onhoudbaar. Maar het blijft altijd heel pijnlijk om dit mee te maken, natuurlijk.

De ziekenfondsarts beslist

Sommige patiënten kunnen op de duur niet anders dan langdurig met ziekteverlof te gaan. Als ze te ziek zijn, dan moeten ze vaak beslissen om helemaal te stoppen met werken. Maar wat dan? Kan je terugvallen op een invaliditeitsuitkering ? Daar bestaan veel vragen en onwetendheid over, merken we in de patiëntenvereniging. Of je recht hebt op een invaliditeitsuitkering, hangt af van het soort werk dat je deed. Het is de arts van het ziekenfonds die beslist of je er recht op hebt. Elke situatie is anders. De onzekerheid is dus groot. Crohn en colitis zijn chronische ziekten, genezing is nog niet mogelijk. Zodra je stopt met werken en je moet terugvallen op invaliditeit, is de kans klein dat je terugkeert naar de arbeidsmarkt. Voor veel patiënten is de beslissing om te stoppen met werken dan ook één die ze met veel pijn in het hart nemen.