In het weekend neem ik mijn broodnodige rust

anne_driesluyten6

Ik werk voltijds als grafisch ontwerper en productfotografe. Voor de lockdown light werkte ik nooit thuis, en dat ging voor mij heel goed. Al is dat niet altijd even makkelijk met mijn stoma. Alleen bij een shoot op locatie was ik niet op kantoor. Sinds ik positief testte op corona werk ik thuis. Ik verlang ernaar om zo snel mogelijk weer het gewone werkritme aan te vangen.

Voltijds aan het werk

Soms heb ik op kantoor wel eens technische problemen met mijn stoma. Als het begint te lekken, bijvoorbeeld, dan moet ik snel eventjes naar huis. Het zakje zelf leeg ik ook veel liever thuis dan op het werk. Soms maakt mijn stoma heel vervelende geluiden. Gelukkig kunnen mijn collega’s daar goed mee om. Als ik meetings heb, ben ik extra voorzichtig. Dan eet ik zo weinig mogelijk zodat ik zo weinig mogelijk last heb.

Voltijds werken is vermoeiend. Zeker omdat je ‘s avonds nog moet koken, de was en plas doen, de jongens overal naartoe moet brengen… Maar dat hoort er nu eenmaal bij. Het is voor iedereen vermoeiend. In het weekend neem ik mijn broodnodige rust.

Positief getest

Eind maart ben ik in het ziekenhuis opgenomen met een parastomale hernia. Daar hebben ze me getest op corona, en tot mijn grote verbazing testte ik positief. Om te revalideren van mijn operatie en omdat ik positief testte, had ik geen andere keuze dan van thuis uit te werken. Dat was niet vanzelfsprekend, want ik heb heel wat hulpmiddelen nodig om mijn job uit te oefenen. Tot dat moment werkten enkel de collega’s met een administratieve job thuis. Snel werkte bijna iedereen thuis.

Ik mis mijn collega’s

Ik ben wel veel liever op kantoor. Daar beschik ik over alles om mijn job goed te doen. Thuiswerk vraagt heel wat meer energie. Ik werk veel met  deadlines en ik mis de dynamiek van samen aan de slag zijn. 

Ik mis het contact met mijn collega’s heel erg. Nu horen we elkaar vooral via Messenger. Dat is natuurlijk niet hetzelfde. Tweemaal per week belt iemand van het management ons op om te vragen hoe het met ons gaat, en dan krijgen we meteen een update over het werk. Zo hoor ik er toch een beetje bij. Ik hou van mijn job, en ik hoop echt dat ik de draad zo snel mogelijk opnieuw kan oppikken. Waarschijnlijk ga ik binnenkort een dag per week op kantoor werken. Op voorwaarde dat er genoeg werk is. 

Eigenlijk zie ik niet veel voordelen aan thuiswerken om eerlijk te zijn. Al heb ik nu wel meer tijd voor mijn jongens, en krijg ik meer gedaan in het huishouden. En ik kan de hele dag mijn trainingsbroek en pantoffels aanhouden. 

Mondmaskers en handgel

Ik ben niet bang om opnieuw naar kantoor te gaan. Hopelijk zijn de anderen niet bang van mij. We wisselen elkaar af, zodat iedereen apart op kantoor werkt. Ik heb er geen enkel probleem mee om regelmatig mijn handen te wassen of handgel te gebruiken en mondmaskers te dragen. Alles wat we kunnen doen om te vermijden dat we elkaar besmetten.  

Verminderde weerbaarheid?

Zelf ben ik geen risicopatiënt. Over mijn zoon maak ik me wel zorgen. Hij heeft ook de ziekte van Crohn, en hij is nog maar net gestart met een nieuw geneesmiddel. We weten nog niet welk effect het heeft op de weerbaarheid. Zou hij zieker worden bij een besmetting? Dat weten we niet. Die onzekerheid vind ik vreselijk.