Ik voel me rustiger als ik thuis werk

els_driesluyten3

Ik werk voltijds als administratief medewerker. Dat valt heel goed mee voor mij. Als ik minder energie heb, kan ik altijd rekenen op de steun van mijn partner in het huishouden. En ik werk in een heel begripvol team.

Begin maart hoorden we dat een van de collega’s positief getest had op corona. Ik besloot onmiddellijk om vanaf de volgende dag thuis te werken. Tijdens de lockdown werkten mijn collega’s zoveel mogelijk thuis. Nu zijn we volop bezig met de heropstart.

Thuiswerken tijdens de lockdown

Vroeger werkte ik om de twee maanden een halve dag van thuis uit. Dan werkte ik in de voormiddag thuis om ‘s namiddags voor mijn baxter naar het ziekenhuis te gaan. Dat was handiger, anders verloor ik te veel tijd. 

Het lukt me om thuis te werken. Ik ben rustiger en heb heel wat minder stress. Al is het tijdens de lockdown  niet vanzelfsprekend, met de kinderen in huis. Mijn partner werkt buitenshuis. Ik sta gewoon samen met hem op, rond half 6. Ik ontbijt met de kinderen, en dan begin ik te werken terwijl zij naar educatieve tv kijken en hun schooltaken doen. Soms ondersteun ik bij de schooltaken. We hebben nog een kleuterdochtertje in huis, dus ik moet ervoor zorgen dat zij zich ook kan bezighouden. Maar we hebben goede afspraken gemaakt. Als ik aan het werk ben, dan weten de kinderen dat ze stil moeten zijn en me niet mogen storen. 

Twee à drie keer per week heb ik nood aan een dutje. Vroeger deed ik dat op de tram, nu kan dat gewoon thuis en dat is natuurlijk wel effectiever. Na tien minuten kan ik er weer even tegenaan.

Begripvolle werkgever

Op mijn werk hebben ze veel begrip voor onze situatie. Daar voel ik me heel goed bij. Ik ben omringd door preventieadviseurs, en werk veel samen met de arbeidsgeneesheer. Daardoor krijg ik alle informatie die nodig is. Momenteel zijn we bezig met een heropstart om iedereen opnieuw op kantoor te krijgen. We hebben zo’n vijftigtal diensten bij ons op werk, en iedereen kan aan zijn eigen manager laten weten of hij het ziet zitten terug te komen werken. Risicopatiënten blijven thuis. 

Ik neem mijn voorzorgen, en daardoor ben ik niet bang om ziek te worden. En dan nog: als het zo moet zijn, dan is het zo. We pakken het probleem wel aan als het zich stelt, zo denk ik erover. Het heeft geen zin bang te zijn, angst maakt het alleen maar erger.

Meer lezen over werken met Crohn? Lees hier wat psycholoog Elke Van Hoof aanraadt. Haar belangrijkste raad? Denk aan jezelf.