Het belang van een goede behandeling

Behandeling IBD

Waarom is het zo belangrijk om je behandeling te volgen als je IBD hebt? Wat zijn de obstakels voor de therapietrouw en de factoren die dit bevorderen? Dr. Vinciane Muls, gastro-enteroloog en hoofd van de kliniek van het ziekenhuis UMC Sint-Pieter, legt uit.

“Ondanks de ups en downs van mijn behandeling kan ik normaal leven.” Aan het woord is een jonge mama met IBD. Zij getuigt op een infodag over IBD, georganiseerd op UMC Sint Pieter. Bij haar hebben de dokters een stuk darm verwijderd. Toch moet ze nog altijd een basisbehandeling volgen om te voorkomen dat de ziekte terugkeert.

Het belang van therapietrouw

“Je geneest niet van IBD”, vertelt dokter Vinciane Muls. “Het is een chronische ziekte. Als je de ziekte niet behandelt, heb je veel meer last van opstoten. En dat heeft effect op je levenskwaliteit.”

Vinciane Muls wil niet alleen symptomen behandelen, ze wil ook echt de slijmvliezen in de darmen genezen. “Zo bevorderen we het natuurlijke herstelproces en voorkomen we dat de ziekte opnieuw actief wordt.”

Waarom stoppen mensen met hun behandeling?

Toch komt het best wel vaak voor dat mensen, al dan niet tijdelijk, stoppen met hun behandeling. Vinciane Muls wijst hiervoor verschillende redenen aan: het is een moeilijke ziekte om mee te leven omdat de ziekte zo lang aansleept, patiënten voelen zich depressief; hun levenskwaliteit gaat achteruit, de ziekte heeft een negatieve invloed op hun gezin, op hun sociaal leven of op hun carrière; de behandeling beperkt hun vrijheid, ze zijn bang voor de bijwerkingen of denken dat de medicatie niet werkt.

“Patiënten en artsen kijken anders naar de ziekte”, zegt Vinciane. “Patiënten willen geen pijn meer en gewoon verdergaan met hun leven, terwijl de arts het verloop van de ziekte wil veranderen door de slijmvliezen te genezen. En dan is het cruciaal je behandeling voort te zetten.”

Patiëntgerichte behandeling

“Elke patiënt is anders”, legt Vinciane Muls uit. “Daarom vind ik het belangrijk goed te luisteren naar mijn patiënten, zonder te oordelen. Hoe beleven ze hun ziekte? Welke betekenis geven ze aan de behandeling, en hoe ervaren ze de bijwerkingen? Die ervaringen verschillen van persoon tot persoon. Als arts is het belangrijk dat we altijd rekening houden met de bijwerkingen.”

Daarnaast moet je als patiënt duidelijk weten wat nu precies het doel is van je behandeling én wat de voordelen zijn. Een taak voor de arts om dit duidelijk uit te leggen. Pas als je dat begrijpt, kan je de behandeling volhouden. En dat leidt dan weer tot een betere gezondheid én levenskwaliteit.

Geneeskunde gaat vooruit

Voorlopig kan je dus niet genezen van IBD. Maar er is licht aan het einde van de tunnel, want behandelingen worden altijd maar beter. Vinciane Muls: “Vooral de opmars van biologische geneesmiddelen is heel hoopgevend. Zij scheppen orde in het ongeorganiseerde leger van het immuunsysteem, zeg maar. Ze herstellen de immuniteit, zodat er geen ongepaste ontstekingsreactie meer is in het spijsverteringskanaal. Een ander voordeel is dat die behandelingen minder langetermijnbijwerkingen hebben.”

Samen staan we sterker

Welke behandeling jij krijgt, hangt van heel wat factoren af. Welke ziekte je hebt, uiteraard: Crohn of colitis, waar die zich precies manifesteert, de ernst… Maar ook de leeftijd van de patiënt en andere symptomen zoals gewrichtspijn spelen een rol bij de keuze van behandeling. “Omdat Crohn en colitis bij iedereen anders is, krijg je als patiënt een behandeling op maat. Je arts informeert je, en weegt samen met jou de voor- en nadelen af van de verschillende behandelingen.”

De beslissing over je behandeling maak je dus samen met je arts. En dat niet alleen met jouw gastro-enteroloog, maar met een heel team van gastro-enterologen, verpleegkundigen, psychologen en artsen van andere disciplines. “Samen staan we sterker”, besluit Vinciane Muls.