Het belang van de IBD-verpleegkundige
Je bent in behandeling bij een arts. Wat doet een IBD-verpleegkundige dan nog? Ze vormt de schakel tussen jou en de arts. Ze staan klaar als je vragen hebt, plannen afspraken voor je in. Zie haar als jouw vertrouwenspersoon.
Frederika: “Vroeger was er helemaal geen sprake van gespecialiseerde verpleegkundige opvolging van IBD-patiënten. Ze zagen een arts, kregen de diagnose en gingen met die informatie naar huis. Toen ik in 2007 studiepatiënten ondersteunde, zag ik een duidelijke nood aan opvolging en informatie. En niet enkel patiënten in studieverband hebben zo’n schakelpersoon nodig. Alle IBD-patiënten zitten wel eens met vragen of willen snel contact kunnen opnemen met iemand, bijvoorbeeld bij een onverwachte opstoot. Vroeger werden patiënten al eens naar spoed doorverwezen omdat hun arts niet bereikbaar was.”
Deborah: “Frederika was de eerste IBD-verpleegkundige in het ziekenhuis. Ik ben er 4 jaar geleden bijgekomen. Wij vormen het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Vergis je niet, hun behandeling krijgen ze nog steeds van de arts, wij zijn er als ondersteuning en om vragen te beantwoorden. Bij de eerste kennismaking, vaak nog voor de diagnose, is dat al een hele geruststelling. De drempel om rechtstreeks naar een arts te bellen met vragen is groot. De artsen zijn ook niet altijd meteen bereikbaar. Wij zijn hier 5 dagen op 7. En kun je ons niet bereiken via telefoon, dan staan we klaar via mail om zo snel mogelijk te antwoorden op vragen.”
Frederika: “En dat werkt! Onze patiënten bellen ons soms voor kleine, simpele vragen maar meer nog met acute problemen. We helpen ook met het inplannen van alle afspraken, zodat onze patiënten niet 3 dagen op rij naar het ziekenhuis moeten komen. Zo kunnen ze hun arts en andere specialisten ongeveer op hetzelfde moment zien. Het team bestaat uit psychologen, diëtisten, dermatologen, reumatologen en oftalmologen … Die zijn allemaal gespecialiseerd in verschillende aspecten van de ziekte.”