Eindelijk minder last van mijn Crohn

DSC08331

Een tijdje geleden ben ik geopereerd. Ik had gehoopt dat ik daarna eventjes verlost zou zijn van mijn Crohn. Helaas, de ziekte is terug. Maar daar heb ik me nu bij neergelegd. Gelukkig is mijn levenskwaliteit er wel heel wat op vooruitgegaan.

Het is niet leuk, maar het is zoals het is: mijn Crohn is terug. Al is er ook goed nieuws: sinds mijn operatie heb ik minder symptomen. Helemaal zoals vroeger is het dus gelukkig niet. De vermoeidheid blijft, maar ik heb een stuk minder buikpijn, en kan dus weer wat meer op stap. 

Van darmvernauwing naar darmobstructie

Voor mijn operatie was ik heel erg ziek. Een groot stuk van mijn darmen was vernauwd. Daardoor had ik heel veel last van krampen, telkens als ik at. Zeker groenten of fruit met veel vezels kon ik niet verteren. Op den duur kreeg ik na elke maaltijd last, en kon ik amper functioneren. Als ik bezoek had, moest ik ze vragen om naar huis te gaan omdat het simpelweg niet meer houdbaar was voor mij. 

Uiteindelijk zag de dokter dat ik een darmobstructie had. Voedsel kon niet meer langs mijn darmen passeren. Een operatie was met andere woorden onvermijdelijk. Bang voor die operatie was ik niet. Integendeel. Ik heb tijdens al die jaren ziekte soms gesmeekt me te opereren. Maar de artsen wilden niet. Omdat ze wisten dat de ziekte terug zou komen natuurlijk. 

Onder controle met medicatie

Nu ben ik daar heel dankbaar om, want als ze aan het begin van mijn ziekte al 30 cm darm hadden weggenomen, dan had ik op mijn veertigste een stoma gehad. Ze wilden dat zo lang mogelijk uitstellen. Maar het moet natuurlijk ook leefbaar blijven, hé. 

Nu ging het dus niet anders. Op die manier kon ik niet verder. Bij alles wat ik at, had ik heel veel pijn. Zelfs een gewone boterham met kaas kon ik niet meer eten.

Een jaar na de operatie is mijn Crohn weer terug. Maar er is ook goed nieuws: nu kan ik mijn ziekte wél onder controle houden met medicatie. Het enige nadeel is dat mijn immuunsysteem verstoord is door die medicatie, en dat ik daardoor meer last heb van ontstekingen. Zo had ik al een nierbekkenontsteking, zona in mijn gezicht, wondjes die moeilijk genezen… Maar mijn Crohn op zich is veel beter.

Eindelijk weer plannen maken

Nu kan ik eindelijk weer plannen maken, zeker op lange termijn. Onlangs ben ik zelfs vijf dagen naar Valencia geweest. Een tijdje geleden was dat ondenkbaar! Natuurlijk bereid ik me heel goed voor, en neem ik wel de nodige rustpauzes. Maar niets leuker dan die in te lassen op een terrasje in Spanje, toch?