Dankzij mijn nieuw dieet kan ik weer genieten

margot_driesluyten1-scaled-1

Al sinds ik mijn diagnose van de ziekte van Crohn kreeg, heb ik het moeilijk om het juiste dieet te vinden. Sinds een aantal jaar volg ik een zo goed als veganistisch dieet. Nu heb ik een beter zicht op wat ik wel en niet verdraag. Dat maakt het makkelijker. Ik begin opnieuw graag te eten, terwijl dat de voorbije jaren vooral een opgave was. 

Vlees en vis kan ik niet verdragen. Daarom eet ik veganistisch. Veel mensen kiezen voor een vegetarische of veganistische levensstijl om gezondheidsredenen, maar ik merk niet meteen die extra gezondheidsvoordelen op. Ik heb wel niet zo’n last van vermoeidheid als sommige lotgenoten, maar ligt dat dan aan mijn dieet?

Overal veganistische of vegetarische opties

Dat mijn dieet nu een gewoonte is geworden, geeft me vertrouwen om weer meer op restaurant te gaan. Het is fijn dat mijn veganistische dieet zo ingeburgerd is geraakt. 

Elk restaurant biedt vandaag wel een veganistische of vegetarische optie aan. Ik heb het tegenwoordig vooral voor tapasrestaurants, omdat je daar gezellig allerlei gerechtjes kan delen. Of aanschuiven bij een Italiaans restaurant, mijn lievelingskeuken.

Etentjes met vrienden en familie

Ook in de supermarkten vind je vandaag veel vegetarische en veganistische vlees- en visvervangers. Het is handig dat er zoveel alternatieven beschikbaar zijn. Die toegankelijkheid maken etentjes bij mijn familie en vrienden een pak makkelijker.

Ik stel vaak voor om zelf iets mee te brengen zodat ze niet te veel moeite moeten doen voor mij. Dankzij die vleesvervangers is dat gelukkig geen punt meer. Tijdens de feestdagen gourmetten mijn vriend en ik meestal met mijn familie. Daar vind je allerlei veganistische vervangers voor. 

Om onbekommerd te genieten wil ik nog maar een ding: niet meer hoeven nadenken over wat er voor mij op het menu komt. Dat blijft – zelfs met alle beschikbare alternatieven – toch altijd een opdracht. Terwijl er niks leukers is dan ergens ontvangen worden en zorgeloos aan te schuiven.