Crohn en colitis op zomerse etentjes
Vakantie of geen vakantie, in de zomer ontbreken de sociale gelegenheden niet. Gezellige terrasjes, zomerse bbq’s, uitgebreide apero’s… Maar als je een chronische darmziekte hebt, leidt dat vaak tot extra stress. Want wat met je voedingspatroon? Ontdek hieronder onze voedingstips.
Ongemakken door veranderingen in het eetpatroon
Een verandering van seizoen, brengt vaak een verandering van eetpatroon met zich mee. Van zodra de zon schijnt, zie je bijvoorbeeld aardbeien in de rekken, ruik je vlees op de barbecue en hoor je de ijskar rondrijden… Deze veranderingen kunnen voor darmongemakken zorgen, en zeker bij personen met een chronische darmontsteking.
- het voedingsmiddel dat je eet kan bij jou een trigger zijn van darmongemakken, zonder dat je je dit herinnert van het voorbije jaar.
- het aangepaste eetpatroon kan veel grotere hoeveelheden van een bepaalde voedingsstof bevatten, wat soms voor darmongemakken kan zorgen.
Neem bijvoorbeeld voedingsvezels. Eet je plots het dubbele aan voedingsvezels, dan kunnen je darmen hierop reageren. Niet dat vezels slecht zijn, in tegendeel, maar je darmen hebben tijd nodig om zich aan te passen aan de hoeveelheid.
Ons advies? Pas je eetpatroon geleidelijk aan en kijk of je last krijgt van een welbepaald seizoensgebonden voedingsmiddelen. Ook de portiegrootte is hier belangrijk, een kleine portie kan bijvoorbeeld geen last geven.
Wist je dat de samenstelling van de darmmicrobiota (of darmflora) de symptomen van Crohn of colitis kan beïnvloeden1? Wat je eet heeft een invloed op die samenstelling!
Crohn en colitis: wat eet ik op een zomeravond?
Het wetenschappelijk onderzoek is duidelijk: voeding speelt een belangrijke rol in het ontstaan en het verloop van chronische darmziekten2. Maar tijdens de sociale gelegenheden in de zomer krijg je heel wat andere gerechten voorgeschoteld. Kan je die als patiënt met een chronische darmontsteking wel goed verdragen? We zetten er enkelen in de kijker.
In de zomer staan vaak heel wat kleurrijke groenten en fruit op het menu, en dat is ideaal! Bij de ziekte van Crohn wordt er net aangeraden meer groenten en fruit te eten. Zalm bij het aperitief of gegrilde vis als hoofdgerecht? Neem ook hier gerust een stuk van, bij colitis ligt de focus namelijk op de voordelen van omega 3-vetzuren die je in vette vis terugvindt3,4!
Opgepast bij de barbecue, want rood vlees en verzadigde vetzuren (de zogenaamde slechte vetten die je voornamelijk in dierlijke producten terugvindt) worden best beperkt3,4. Wat neem je dan in de plaats? Geef de voorkeur aan magere stukken vlees en vis. Vergeet daarbij de groentebrochettes niet. Het aandeel plantaardige voeding verhogen, heeft niet alleen voordelen voor de gezondheid, ook de planeet heeft er baat bij.
Staan er lekkere sausjes en dressings op tafel? Het kan, maar pas op met vetten en maltodextrinen en emulgatoren die je in bewerkte voeding terug kan vinden.
Mag je rauwkost eten wanneer je een chronische darmziekte hebt? Het is zeker niet verboden tijdens de remissiefase. Rauwe groenten bevatten veel voedingsvezels en kunnen een meerwaarde zijn in je voedingspatroon2. Ze moeten weliswaar goed gereinigd en vers zijn. Heb je ondervonden dat je last krijgt van bepaalde rauwe groenten? Vermijd ze dan tijdens de etentjes.
Vergeet niet dat ook alcohol een invloed heeft op je gezondheid. Matig dus je consumptie. En als dessert? Geef de voorkeur aan fruitsla en fruitbrochettes, ga voor fruit waarvan jij weet dat je er geen last van krijgt. Toch graag een stukje cake of chocolade? Zolang je geen hele cake opeet, kan het perfect.
Mag je wel chocolade eten als je een chronische darmziekte hebt? Ontdek het hier!
Wat onthoud je hiervan?
Heb je een chronische darmziekte? Dan verdient een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon de voorkeur gedurende het hele jaar! Tijdens de vele zomerse gelegenheden kan je daar extra op inzetten met kleurrijke groenten en fruit en vette vis… Kijk echter uit voor rood vlees, verzadigde vetzuren, emulgatoren en maltodextrinen in sauzen bijvoorbeeld.
Referenties:
- Kindt et al., Acta Gastro-Enterologica Belgica, Vol. 85, April-June 2022.
- Campmans-Kuijpers M.J.E and Dijkstra G., Nutrients 2021, 13, 1067.
- Levine A. et al., Clinical Gastroenterology and Hepatology 2020; 18: 1381–1392.
- Saha S. and Neha Patel N., Nutrients 2023, 15, 896.