Chocolade en Crohn of colitis: van emoties tot symptomen

Chocolade eten IBD

Chocolade. Voor sommigen is het een heerlijke traktatie, voor anderen leidt het snel tot darmkrampen en een wc-bezoek. Mag je nog chocolade eten als je Crohn of colitis hebt?

Nee aan koffie, thee, frisdranken… én aan chocolade?

Het kan best zijn dat jij al last hebt gehad van je darmen als je chocolade eet. Want onderzoek linkt chocolade soms aan het ontstaan van chronische darmziekten.

Chocolade is een vetrijk voedingsmiddel en bevat geraffineerde suikers en cafeïne. Dat zijn stuk voor stuk voedingsstoffen waarop je darmen kunnen reageren, zeker wanneer je een darmziekte hebt.

Dat vetrijke voedingsmiddelen de darmklachten kunnen verergeren, had je waarschijnlijk al gehoord. Maar wist je dat ook van cafeïne? Net als andere stimulerende middelen kan te veel cafeïne het spijsverteringskanaal irriteren en prikkelen.

Cafeïne vind je niet alleen terug in koffie en thee, maar ook in cacaobonen, en dus in chocolade. In melkchocolade zit er lactose (of melksuiker) verborgen. Dat kan symptomen veroorzaken wanneer de darmwand beschadigd is. Opletten, dus.

Nochtans geeft het effect van geraffineerde suikers op chronische darmziekten tot vandaag tegenstrijdige resultaten in onderzoek. Volgens sommige studies veroorzaken of verergeren geraffineerde suikers de ontsteking, andere studies tonen geen link aan.

Alles hangt af van jouw persoonlijke tolerantie en hoeveel chocolade je eet. De ene patiënt is de andere niet. Misschien reageer jij heel sterk op een bepaald voedingsmiddel, terwijl iemand anders niets van last ervaart.

Pure chocolade voor de darmgezondheid

In cacao vind je, net zoals in groenten en fruit, flavonoïden terug. Deze bioactieve componenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Ze kunnen de darmgezondheid positief beïnvloeden, geeft wetenschappelijk onderzoek aan3,  en zouden belangrijk kunnen zijn voor mensen met chronische darmziekten. Daarom krijgt cacao, en dus ook chocolade, soms gezondheidsbevorderende eigenschappen toegekend.

Maar de kleine hoeveelheden flavonoïden die je in chocolade terugvindt, wegen jammer genoeg niet op tegen de vetten en suikers die het bevat.

Ben jij verslaafd aan chocolade?

Grijp je wel eens naar een stukje chocolade wanneer je verdrietig of boos bent, uit verveling of stress? Chocolade staat bekend als een troostend voedingsmiddel. Dat komt door het beloningscircuit: suikerrijke voedingsmiddelen zetten een proces in gang dat de hersenen een positief signaal geeft. Dat gebeurt met dopamine, het zogenaamde gelukshormoon. Dat proces verklaart waarom je je meer aangetrokken voelt tot bepaalde producten.

Hoe ga je hiermee om? Sta even stil bij je emoties voor je iets eet. Als je merkt dat je kiest voor een bepaalde lekkernij als reactie op een bepaalde emotie, dan sta je al ver. Komt dit regelmatig voor en weet je niet hoe je ermee om kan gaan, laat je dan helpen door een diëtist.

Chocolade en Crohn of colitis: het advies

Een evenwichtige en gevarieerde voedingsinname is het allerbelangrijkste advies. Beschouw het als een onderdeel van je behandeling. Heb je geen last van chocolade, dan kan het zeker deel uitmaken van jouw eetpatroon, zolang je maar geen volledig pak eet.

Heb je wel last? Ga dan op zoek naar voedingsmiddelen die je geen last bezorgen. Mijn advies? Maak een lijstje met je favoriete voedingsmiddelen die je wél kan eten en die je géén darmklachten bezorgen. Genieten van eten blijft ook bij chronische darmziekten mogelijk! Denk aan ijsjes van banaan en kokosnoot, frozen yoghurt of fruitsorbet, pretzels, fruitsla, bananenbrood of een appelcrumble… Op zoek naar inspiratie? Bekijk onze recepten!

Bekijk ook onze 5 tips voor heerlijke feestdagen!