Het zou vanzelf wel overgaan

crohn-diagnose-victor

Het is allemaal begonnen in 2013. Ik had opeens heel veel buikpijn. Ik dacht dat het aan mijn appendix lag, maar uit de scan van het ziekenhuis bleek dat het om een ontsteking van mijn darm ging. Er werd toen nog niks gezegd over IBD en de arts raadde me aan om te rusten. Het zou vanzelf wel overgaan. 

Ik had een groot project lopen en was net vader geworden. Wellicht was stress de oorzaak. Zo sukkelde ik maandenlang verder, even weer beter, dan weer wat slechter. Tot het niet meer ging en ik voelde dat het ernstig was. Ik had constant diarree en was veel afgevallen. Dit was niet zomaar van de stress. Uit een bloedonderzoek bleek toen dat mijn ontstekingswaarden enorm hoog waren. De arts was verbaasd dat ik met zo’n waarden nog functioneerde. Ik bleef namelijk stevig doorwerken, ondanks de constante pijn.

40 cm darm weggenomen

De arts verplichtte me om meteen thuis te blijven. Er volgden verdere onderzoeken. Daaruit bleek snel dat het om de ziekte van Crohn ging. Mijn volledige dikke darm was ontstoken en ik moest onmiddellijk starten met medicatie. De zoektocht naar de juiste behandeling duurde al snel een jaar. Gelukkig sloeg die wel aan. Ik had minder buikpijn en diarree en mijn energiepeil steeg aanzienlijk. Toch had ik regelmatig nog steken in mijn buik, een altijd terugkerende kramp die je echt kon horen. Het bleek een grote vernauwing te zijn, die ik moest laten opereren. Tijdens die operatie werd er 40 centimeter darm weggehaald.