Ik heb mijn ziekte leren aanvaarden

crohn-aanvaarden-victor

Altijd luisteren naar je lichaam, dat is de belangrijkste les die ik de afgelopen jaren leerde. Rusten wanneer je moe bent, gezond eten als je daar nood aan hebt, sporten als je energie hebt, … Ik heb daarin een goede balans gevonden, maar dat was niet zo makkelijk.

Ik heb in het begin mijn ziekte genegeerd. Blijven verder werken, altijd maar verder doen. Het is moeilijk om je nieuwe realiteit te aanvaarden, maar van zodra je dat doet en je leven inricht naar je ziekte, wordt het beter. Ik neem stipt mijn medicatie, let op mijn voeding en draag zorg voor mezelf. Daardoor is mijn levenskwaliteit best goed. Ik moet nu eenmaal meer naar het toilet en ik kan niet zomaar alles eten. Daar kan ik niks aan veranderen.

Omgeving is essentieel

Ik denk dat mijn verleden als atleet me geholpen heeft bij dat aanvaardingsproces. Je moet verder, zo eenvoudig is het. Daar hoort ook bij dat ik heb moeten leren toegeven als het niet lukt en dat praten met de mensen in mijn omgeving noodzakelijk is. Een omgeving die je steunt en begrijpt is zo belangrijk. Daarom ben ik ook blij met de verschillende online steungroepen op social media omdat je zo je verhaal kunt delen en lezen hoe het lotgenoten vergaat, dat is toch weer een extra platform waarop je je verhaal eens kan delen.