Bart kreeg zijn ziekte eindelijk onder controle

A,Family,Walking,In,The,Park,In,Autumn

Bart heeft de ziekte van Crohn sinds zijn veertiende. Dat was niet altijd even makkelijk als puber. Al herinnert hij zich vooral zijn overbezorgde moeder. Vandaag is zijn ziekte eindelijk in remissie.

“Het is heel heftig geweest”, vertelt Bart. Hij kreeg zijn diagnose van Crohn pas nadat hij een hele periode ziek was. “Ik voelde al heel lang dat er iets mis was. Ik had vaak koorts en had veel last van diarree.” Toen hij zijn diagnose kreeg, voelde dat eerder als een opluchting. “Eindelijk kenden we de oorzaak.”

Periode vol opstoten

Voor Bart volgde een moeilijke tijd, vol opstoten en ups en downs. “Dat was niet leuk, zeker als puber. Ik ben toen moeten stoppen met voetballen, dat was te intensief. En ik moest letten op mijn voeding. Er waren zo wel meer dingen die ik niet kon doen, en mijn leeftijdsgenoten wel. Door mijn ziekte, maar ook door mijn overbezorgde moeder.”

Na een periode vol opstoten kreeg Bart de ziekte min of meer onder controle. “Al leek het dat de ziekte altijd op de achtergrond bleef sluimeren.” Jaren later, toen zijn vrouw zwanger was van hun zoon, zag de arts tijdens een operatie dat hij een vernauwing had. Toch bleef hij hem dezelfde medicatie voorschrijven. 

Zoektocht naar de juiste medicatie

“Ik ben toen veranderd van specialist. Samen met hem ben ik op zoek gegaan naar medicatie waar ik me goed bij voel, zonder al te veel bijwerkingen. Die heb ik gelukkig uiteindelijk gevonden.”

Vandaag kan hij zeggen dat zijn ziekte écht onder controle is. “Crohn beïnvloedt niet langer mijn leven nu ik in remissie ben. Ik sport veel, onder meer als scheidsrechter bij de hockeyclub van mijn zoon. In het verleden had de ziekte bij momenten wel een grote impact op mijn dagelijkse leven. Gelukkig heeft mijn gezin altijd veel begrip gehad voor mijn ziekte. Ook mijn vrouw: ze heeft er nooit een probleem van gemaakt.”