Ik wil blijven werken

colitis-werken-colette

Ik doe nog steeds dezelfde job als insurance officer bij een invoerder van voertuigen. Ik werkte er pas een jaar toen ik voor de eerste keer ziek werd. Na enkele maanden volledige afwezigheid, wilde ik absoluut opnieuw aan het werk.

Zelfs met een deeltijds werkschema was het moeilijk in het begin. Ik had constant pijn en ik was snel vermoeid, maar na enkele maanden en met andere medicatie, ging het beter. Ik werk elke dag in de voormiddag. Dan ga ik naar huis en rust ik zodat ik ‘s avonds nog iets kan doen.

Van zodra ik de diagnose kreeg, heb ik het verteld aan mijn directe collega’s en baas. Ik kon moeilijk anders: ik was 40 kg afgevallen en ik liep soms krom van de pijn. Zoiets valt op. Gelukkig was iedereen heel begripvol. Ze hebben op mijn werk nooit een probleem gemaakt van mijn ziekte. Als ik door het atelier naar het toilet loop, moedigen de techniekers me zelfs aan om goed door te spurten!

Schrik voor een ongelukje

Ik ken mijn lichaam goed. Ik voel wanneer het gaat lukken en wanneer niet. Soms sta ik klaar om naar het werk te vertrekken en moet ik plots naar het toilet. Dan wacht ik even – soms wel een uur – tot ik mij beter voel. Ik moet wel, want als ik dan toch vertrek, heb ik een ongelukje. Die schrik zat er vroeger meer in, tegenwoordig weet ik dat er geen probleem is als ik luister naar mijn lichaam. Ik voel de vermoeidheid constant, maar dat weerhoudt me er niet van om mijn leven te leiden. Ik denk ook dat ik een hoge pijngrens heb.

Soms denk ik dat het beter zou zijn om niet te werken. Maar dan ben ik helemaal uit de running en ik ben ook nog vrij jong. Het is voor mij erger om niet meer mee te draaien dan om last te hebben van mijn klachten. Door mijn job ben ik verplicht om op te staan, om mij aan te kleden, om moeite te doen. Dat is enorm belangrijk voor mij. Het helpt natuurlijk dat ik het maar 4 uur moet volhouden en geen volledige dag. Als ik thuis kom, kan ik crashen en hoef ik niks meer te doen. Gelukkig heb ik erg toffe collega’s. We lachen heel wat af samen.