“We willen onze patiënten de beste begeleiding geven”

bornemibddag_driesluyten7

Op maandag 23 oktober organiseerde de Sint-Jozefkliniek in Bornem een infodag over IBD, naar aanleiding van de “Nationale Dag van Crohn en Colitis Ulcerosa”. Ze zetten met deze dag ook hun gloednieuw IBD-centrum in de kijker.

De bezoekers werden aan de stand van de patiëntenvereniging CCV-vzw verwelkomd door Jef Schoeners, vrijwilliger bij CCV-vzw Antwerpen. Hij heeft al 20 jaar de ziekte van Crohn. “Ik ben 10 jaar aangesloten bij de patiëntenvereniging. Het contact met lotgenoten heeft me echt geholpen tijdens moeilijke periodes. De vereniging biedt niet alleen veel informatie, maar ook steun.” Net als op andere infodagen in het land, was ook in Bornem een virtuele 3D-stand aanwezig. Aan de hand van virtual reality brillen en een 3D-hologram leerden voorbijgangers en patiënten de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa beter kennen.

Patiënten ondersteunen

De infodag werd georganiseerd door het IBD-team: IBD-verpleegkundige Veroniek Vandewalle en gastro-enterologen dr. Gaëtan Van den Steen en dr. Philippe Potvin. Dr. Potvin is onder meer gespecialiseerd in IBD en zwangerschap. “Het doel van deze dag is om mensen te informeren en hen te laten weten dat we over een expertisecentrum beschikken. Er bestaan namelijk nog veel misverstanden over de ziekte, over de rol van voeding of over zwangerschap en IBD”, aldus dr. Potvin.

In totaal behandelt het IBD-team iets meer dan 350 patiënten. “Er is een aanzienlijke IBD-populatie in de regio regio’s Klein-Brabant, Vaartland en Temse/Kruibeke. We willen met dit expertisecentrum onze patiënten zoveel mogelijk ondersteunen. Ons IBD-team werkt heel nauw samen met chirurgen, dermatologen, reumatologen, … We evolueren naar behandelingen op maat. Er is vooral nood aan correcte informatie en we moeten het belang van therapietrouw blijven benadrukken”, zegt dr. Van den Steen.

Vertrouwensband creëren

Dat beaamt ook IBD-verpleegkundige Veroniek. “De meeste vragen die ik krijg gaan over medicatie. Maar ook voeding, vaccins en vermoeidheid komen aan bod. We willen al deze informatie laagdrempelig aanbieden zodat we een vertrouwensband opbouwen met onze patiënten. Deze dag organiseren is een eerste mooie stap daarin.”