Vroeger lette ik niet op

nathalietakeda_driesluyten20

Ondanks mijn ziekte heb ik in die eerste jaren na mijn diagnose nooit opgelet. Ik rookte, en ik at en dronk alles waar ik zin in had. Met als gevolg dat ik van de ene crisis naar de andere sukkelde, met tussendoor behandelingskuren.

Koppig

Dat was vooral uit koppigheid en onwetendheid, denk ik. Ik zocht zelf niets op over mijn ziekte, daarvoor luisterde ik naar mijn arts. Die raadde me dan aan met bepaalde producten te stoppen, maar zijn advies sloeg ik meestal in de wind. Ik heb hem ooit gevraagd of het zou helpen om een strikt dieet te volgen, maar hij antwoordde daar negatief op. Met vallen en opstaan weet ik nu zelf wat ik kan verdragen en wat niet.

Een pakje per dag

Ik ben nog lang blijven roken na de diagnose, een pakje per dag. Toen ik in 2000 in het ziekenhuis lag, vroegen mijn twee behandelende gastro-enterologen me om te stoppen. Ik heb dat toen niet gedaan. Ik ben altijd wel wat rebels geweest. Pas een paar jaar later begon ik mijn rookgedrag in vraag te stellen.

Op 1 januari 2004 ben ik gestopt, zonder hulpmiddelen. Ik besef nu hoe ongezond roken is. Vandaag denk ik meer na over mijn levensstijl. Ik ben het beu om elk half jaar naar het ziekenhuis te moeten door een crisis.