De universiteit was te zwaar voor mij

crohn-studeren-charlotte

Een chronische ziekte, daar kon ik me in het begin niet veel bij voorstellen. Ik had geen idee hoeveel impact het op mijn leven zou hebben. Omdat mijn symptomen enorm de kop opstaken tijdens stresserende periodes, kon ik niet anders dan mijn universitaire studies opgeven. Economie TEW bleek gewoon te zwaar. Ik kreeg mijn diagnose in juni – tijdens de examens – en de arts raadde me aan om uit te rusten tijdens de zomervakantie. Dat betekende ook: niet meedoen met de herexamens.

Ik heb die zomer beslist om KMO Management te studeren, aan de hogeschool. Dat was geen makkelijke beslissing, maar omdat mijn taken en stressmomenten meer verspreid waren over het jaar kon ik deze opleiding wel volhouden. Ik heb daarna ook nog een BANABA Toegepaste Fiscaliteit gedaan.

Darmvoorbereiding en drankspelletje

Ik woonde toen bij mijn ouders, dus ik moest me enkel bezig houden met mijn studies. Poetsen, koken, boodschappen doen… Zij deden het voor mij. Ik ben de jongste van drie, ook wel het kakkernestje. Mijn ouders waren ongerust, maar het was vooral mijn papa die het er lastig mee had om zijn jongste kind zo ziek te zien. Hij hield er zelfs een dagboek over bij.

Mijn broer en zus hadden in het begin niet door hoe serieus het was. Toch heb ik enorm veel steun aan hen gehad. Zo moest ik voor een darmonderzoek ter voorbereiding een vies drankje innemen. Het was écht niet lekker. En dan kwam mijn zus met shotglaasjes en maakte ze er een soort drankspelletje van. Dat maakte het allemaal wat minder serieus en draaglijker. Ik kon altijd op mijn familie rekenen. Zij hebben me er doorgetrokken in die moeilijke momenten. Daar ben ik hen nog altijd heel dankbaar voor.

Lees hier meer verhalen over studeren met een chronische ziekte.