Uitstapjes en vakanties zijn geen probleem

colitis-uitstapjes-reizen-bezorgd-jurgen_144dpi

We gaan elk jaar op reis naar Frankrijk of Duitsland met de wagen. We moeten iets vaker stoppen voor een toiletpauze dan de gemiddelde reiziger, maar dat lukt altijd zonder problemen. We gaan ook regelmatig eens naar de Ardennen of doen een uitstapje. Daar laat ik me niet door tegenhouden. Dat betekent niet dat het vanzelfsprekend is. 

Ik kijk altijd meteen rond waar het dichtstbijzijnde toilet is. Pretparken bezoeken we niet, maar gelukkig is mijn zoon daar sowieso geen fan van. Dat hoef ik hem dus niet te ontzeggen. We gaan bijvoorbeeld ook wel eens een dag naar de zoo.

Mits wat kleine aanpassingen, kan ik de meeste dingen wel doen. Als we bijvoorbeeld gaan wandelen, eet ik ervoor beter boterhammen dan een warme maaltijd want dan moet ik minder snel naar het toilet. Of als we naar zee gaan, wandelen we op de dijk waar er altijd horecazaken zijn waar ik naar het toilet kan gaan.

Bezorgd om zijn papa

Ik krijg enorm veel steun van mijn vrouw en zoon. Kenneth was 11 jaar toen ik de diagnose kreeg en mijn operaties moest ondergaan. Ik vond het heel moeilijk om aan hem uit te leggen wat er precies aan de hand was. Vooral omdat ik toen zelf heel ziek was. Mijn vrouw en zijn leerkrachten hebben dat heel goed opgevangen. Hij was heel bezorgd om mij en was er vaak mee bezig, ook op school. De leerkrachten waren op de hoogte van mijn ziekte en toonden veel begrip als hij eens verstrooid was. Hij maakt er ook nu geen probleem van, het is een deel van ons gezin.