Toegang tot alle toiletten met toiletpas?

crohn-petitie-toiletpas

IBD-patiënten krijgen nog te vaak het deksel op de neus als ze onverwacht en dringend naar het toilet moeten. Dat moet anders, vinden de patiëntenverenigingen. Hoe kun jij de actie van CCV-vzw, Association Crohn-RCUH en Takeda steunen?

De toiletpas zou mensen met een chronische darmaandoening toegang moeten verlenen tot alle toiletten. Maar deze pas is – net zoals de ziektes zelf – te weinig bekend, en bovendien niet wettelijk afdwingbaar.

Het gevolg daarvan wordt pijnlijk duidelijk op de beelden die CCV-vzw, Association Crohn-RCUH en Takeda maakten met een verborgen camera. Inge Vandelannoote van patiëntenvereniging CCV-vzw: “In de video zie je hoe medewerkers van winkels en andere zaken IBD-patiënten de toegang tot hun toilet weigeren.

Zelfs wanneer de patiënten hun situatie duidelijk uitleggen en hun toiletpas tonen, stuiten ze op een muur van onbegrip. En alsof dat onbegrip nog niet erg genoeg is, kan het ook grote gevolgen hebben. Want als een IBD-patiënt niet op tijd een toilet vindt, kan dat leiden tot een ongelukje. In het openbaar. En dat wens je echt niemand toe. Gelukkig zagen we tijdens de opnames ook een aantal positieve en behulpzame reacties, maar de vele negatieve reacties zijn voor ons onaanvaardbaar.”

Politiek wakker schudden

Om het tij te keren, slaan CCV-vzw en Association Crohn-RCUH de handen in mekaar. Het einddoel? Dat patiënten met hun toiletpas altijd en overal toegang krijgen tot toiletten op openbare plekken.

Daniel De Bast van patiëntenvereniging Association Crohn-RCUH: “Deze verborgen camera toont duidelijk aan hoe belangrijk het begrip voor de patiënten en de wettelijke afdwingbaarheid van de toiletpas is. Die toiletpas bestaat al sinds 1987, maar heeft geen enkele dwingende kracht.

Daardoor zijn uitbaters en hun personeel niet geneigd om patiënten toegang tot het toilet te verlenen. Hetzelfde geldt voor wachtende mensen aan een toilet. Ook zij zouden een IBD-patiënt voorrang moeten verlenen, want die kán simpelweg niet wachten.