Studeren met Crohn

margot_driesluyten9

Mijn diagnose werd gesteld in januari, vlak voor mijn laatste semester van het secundair onderwijs. Ik moest regelmatig op onderzoek, dus ik was vaak afwezig op school. Soms was mijn buikpijn ook zo hevig dat ik tijdens de schooluren naar huis moest gaan.

Omdat mijn vriendinnen en klasgenoten bezorgd waren legde ik wel uit wat er aan de hand was. Zonder veel details prijs te geven, want ik vind niet dat iedereen daar iets mee te maken heeft. Gelukkig haalde ik ondanks mijn afwezigheden toch redelijk vlot mijn diploma.

Ongelukkig toeval

Ik wilde verpleegkunde studeren. Het was geen evidente keuze met mijn ziekte, maar ik kon het maar proberen. Met uitzondering van een les hier en daar die ik miste omdat ik op onderzoek moest, heeft mijn ziekte geen rol gespeeld tijdens mijn studies.

De stages waren best vermoeiend, maar het lukte wel. Wat daarentegen wel confronterend was, was de leerstof die we kregen over gastro-enterologie. Zeker toen ik mijn stage liep op de dienst waar ik zelf ook mijn medicatie kreeg. Daar zag ik vanop de eerste rij de mogelijke gevolgen van Crohn.

Behalve dat ongelukkig toeval, heb ik verder geen problemen gehad tijdens mijn studies. Ik werk nu als verpleegkundige bij het CLB, mijn uren zijn vrij regelmatig. Een bewuste keuze want mijn ziekte en nachtshiften gaan absoluut niet samen.