Is stress de oorzaak van mijn colitis?

daisy_driesluyten6-scaled-1

De wetenschap is er nog niet helemaal uit, maar stress zou een mogelijke oorzaak zijn van colitis. En ja, ik heb in het verleden vaak te veel gedaan, met alle stress die erbij kwam kijken. Of ik het anders zou doen, wetend wat ik nu weet? Ik denk het niet.

Toen ik mijn diagnose kreeg, combineerde ik een voltijdse job met een huishouden: ik had twee pubers rondlopen in huis. Soms vroeg de dokter me of ik veel stress had. Natuurlijk had ik stress. Achteraf bekeken nam ik misschien te veel hooi op mijn vork. Maar op het moment zelf sta je daar niet bij stil.

Zou stress een van de oorzaken zijn voor mijn colitis? Die vraag stel ik mezelf wel eens. Maar als ik alles opnieuw zou kunnen doen, zou ik niets veranderen. Ik ben nu eenmaal wie ik ben. Als ik iets doe, wil ik het meteen goed doen. Als de was gedaan is, plooi ik die meteen op en leg ik die onmiddellijk netjes weg in de kast. Zo zit ik in elkaar. Dat zal ongetwijfeld meespelen. 

Waakzaam over de kinderen

Het is natuurlijk niet zeker dat stress mijn colitis heeft uitgelokt. Soms is het erfelijk. Toen ik 13 jaar geleden bij de dokter zat, stelde hij de vraag of iemand van mijn ouders of grootouders colitis had. Ik moest het antwoord schuldig blijven. Zelfs al zou het zo zijn, ik had het niet geweten. Praten over darmproblemen, dat was vroeger taboe. 

Ik heb geen spijt van de keuzes die ik heb gemaakt. 

Zelf praat ik er bewust net wél over, ook met mijn kinderen. Natuurlijk ben ik soms bang dat zij ook colitis krijgen. Daarom vraag ik hen om regelmatig een coloscopie te doen. Mijn zoon heeft al darmproblemen gehad, hij moet echt uitkijken. En mijn dochter is een stresskip, dus ook haar houd ik in de gaten. 

Wat als…

Wat als ik het op voorhand had geweten? Dat is zo’n typische vraag die je je altijd pas achteraf stelt, natuurlijk. Wat als ik had geweten dat ik colitis zou krijgen? Had ik dan anders geleefd? Dat is een ethische vraag, waar ik volgens mij ‘nee’ op zou antwoorden. Als je weet dat je ziek gaat worden, focus je daar dan niet te veel op? Vergeet je dan niet om te leven? Ik heb geen spijt van de keuzes die ik heb gemaakt.