Stress is de ergste trigger

crohn-stress-trigger-daisy

Ik heb het geluk dat ik geen streng dieet moet volgen. Ik kan bijna alles verdragen, behalve spinazie en melk. Uit eten gaan en aperitieven is meestal geen probleem. Als ik dan toch iets verkeerd eet, ben ik achteraf niet doodziek. Voeding mag dan geen trigger zijn, stress is dat heel duidelijk wel. Buikpijn, misselijkheid, diarree, … de ergste symptomen steken de kop op bij stress. En probeer maar eens te stoppen met piekeren, dat is niet evident.

Zelfs yoga was te lastig

Ik deed vroeger aan bodycombat, een vorm van kickboksen. Dat was heel intensief en ik vond dat geweldig, maar het werd te zwaar. Ik was er gewoon te moe voor. Ook yoga heb ik om die reden moeten opgeven. Ik kon de poses niet lang genoeg volhouden. Door yoga ben ik wel in aanraking gekomen met mindfulness en dat helpt me nog steeds. Als het op het werk allemaal wat te veel wordt, zoek ik even een rustig plekje op, haal ik diep adem en stel ik mijzelf de vraag hoe ik mij voel en vanwaar die stress komt. Er even bij stilstaan heeft al een sterke impact. Daarnaast vind ik ook veel rust in mijn hobby’s: gaan wandelen, fotografie en muziek. Ik zing heel graag en daar haal ik energie en kracht uit. Ik heb wel het gevoel dat ik een balans gevonden heb tussen rust en energie opzoeken.