Sporten geeft me energie

victor_driesluyten6

Ik sport graag en veel. Als ik me goed voel, lukt me dat. Zo ga ik regelmatig hardlopen, fitnessen en geef ik skiles. Vroeger was ik professioneel skiër. Sport is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.

Zodra ik hersteld was van mijn operatie, ben ik opnieuw beginnen sporten. Dat geeft me enorm veel energie. Die heb ik als Crohnpatiënt absoluut nodig. Als ik een paar dagen niet sport, voel ik me sneller moe. Ik train nu voor een marathon. Ik wil bewijzen dat je zoiets ook als Crohnpatiënt kan doen.

Op tijd rusten

Sinds ik ziek ben, voel ik me veel sneller moe dan vroeger. Voor mijn ziekte voelde ik me uitgerust na 3 of 4 uur slaap. Nu niet meer. Ik ga weleens op café, maar niet als ik de dag erna vroeg moet opstaan. Als ik bijvoorbeeld naar een trouwfeest moet, dan weet ik dat ik de dagen erna niet veel mag inplannen. Daar hou ik rekening mee in mijn schema. Het is een klik die ik moet maken. Maar dat lukt me wel. Het hoort er nu eenmaal bij. En als het écht niet gaat, rust ik ’s middags wel een uurtje. Ik raak snel gestrest. Regelmatig ontspannen is voor mij essentieel. Daarom neem ik af en toe een warm bad en doe ik aan yoga. Het ontspant mijn spieren en geeft me de gemoedsrust die ik op drukke dagen nodig heb.