Recept: Quiche met havermoutbodem
Een lekkere zelfgemaakte quiche, daar kan ik echt van genieten. Jammer genoeg kan ik bladerdeeg moeilijk verteren, net als veel andere mensen met Crohn of colitis. Maar, geen nood: ik maak gewoon een bodem van havermout. Heerlijk! En vooral: heel gezond.
Havermout is een volkoren graanproduct, en zit vol vitamines en mineralen. Havermout bestaat uit geplette en geknipte havervlokken die vol vezels zitten. Nog een leuk extraatje: havermout is spotgoedkoop!
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Porties: 1 kleine quiche
Klaar in: 1 uur
Ingrediënten
Bodem
- 100 ml water
- 150 gram havermoutvlokken
- 25 gram bloem
- 2 soeplepels olie
- ½ koffielepel zout
- ½ koffielepel peper
Vulling quiche
- 2 eieren
- 5 eetlepels halfvolle melk
- Peper, zout, Italiaanse kruiden naar smaak
- 1/2 courgette
- 1 tomaat
Stap voor stap
Bodem
1.
Verwarm je oven voor op 180 graden.
2.
Mix de havermoutvlokken en meng met de andere ingrediënten.
3.
Kneed het geheel tot een deeg.
4.
Beleg een springvorm met bakpapier.
5.
Druk het deeg aan in de vorm. Je hoeft het hiervoor niet uit te rollen. Maak een rand van ongeveer 1-2 cm.
6.
Zorg ervoor dat je bodem overal even dik is en dat er nergens gaten zijn.
7.
Borstel wat olie langs de randen van de bodem.
8.
Zet de vorm 10 minuten in de oven om voor te bakken. Maak intussen de vulling van de quiche.
Vulling
1.
Meng de eieren met de melk.
2.
Kruid met peper, zout en Italiaanse kruiden.
3.
Snijd de courgette in blokjes. Snijd de tomaat in blokjes en verwijder zoveel mogelijk van het vocht.
4.
Leg de groenten onderaan op de bodem. Vul de bodem verder met het eimengsel.
5.
Zet de quiche nog dertig minuten in de oven.
6.
Is je bodem hard genoeg? Dan is je quiche klaar!
Smakelijk!