Recept: Gevulde samosa’s

Batch,Of,Spanakopita

Het allermoeilijkste aan mijn ziekte van Crohn vind ik het aangepaste dieet. Gelukkig kook ik heel graag. Ik heb de laatste jaren heel wat recepten ontwikkeld met ingrediënten die ik makkelijk verteer. Zoals deze overheerlijke samosa’s, ook een favorietje van mijn dochter. En een stuk gezonder dan bladerdeeghapjes! De vulling? Die laat ik afhangen van wat ik op dat moment kan verteren.

Ik maak de samosa’s, of ‘bricks’, zoals ik ze eigenlijk noem, heel vaak als voorgerecht of aperitief. Mijn dochter van tien vindt ze overheerlijk bij een lichte bouillonsoep. Normaal frituur je de brickdeegpakketjes, maar ik bak ze eerst in de pan en daarna in de oven, met een heel klein beetje olie. Wist je trouwens dat brickdeeg veel minder vet is dan bladerdeeg?

Het leuke aan dit recept is dat je kan spelen met de vulling. Zolang het maar niet te droog of vloeibaar is. Ik vind het heerlijk om verschillende versies te maken: mijn gasten krijgen bijvoorbeeld kruidige samosa’s vol ingrediënten die ikzelf moeilijk verteer. In periodes dat ik geen vezels mag eten, schrap ik de kruiden en groenten volledig, zodat ik ze kan eten zonder al te pijnlijke gevolgen.

Het moeilijkste aan dit recept is de driehoekjes vouwen. Maar geen nood: oefening baart kunst! Mijn eerste samosa’s leken eerder op een ruit dan op een driehoek. Vandaag maakt mijn dochter mooiere driehoeken dan mij

Voorbereiding: 20 minuten

Bereiding: 15 minuten

Porties: 3 (goed voor 1 persoon)

Klaar in: 35 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels tonijn uit blik (natuur). Kies voor een biologisch merk met duurzame of aan de lijn gevangen vis. Herkenbaar aan het MSC-label.
  • 3 eetlepels aardappelpuree (een geplette aardappel of een restje aardappelpuree van de vorige dag)
  • Een paar stukjes mozzarella of smeerkaas)
  • 2 vellen brickdeeg (kan je eventueel vervangen door filodeeg). 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • limoen (biologisch indien mogelijk)
  • paprika (kan je weglaten als je dat moeilijk verteert)
  • zout

Optioneel: afhankelijk van wat je op dat moment verdraagt, kan je er wat peper, gehakte peterselie en gerookte paprika aan toevoegen. Een snufje chilipeper maakt het helemaal af, maar dat kan natuurlijk alleen maar in periodes van remissie.

Stap voor stap

1.

Meng de aardappelpuree, tonijn, paprika en het sap van een kwartje limoen 

2.

Breng op smaak met zout en eventueel andere kruiden en proef.

3.

Snij elk vel (rond) brickdeeg in vier repen. Zo krijg je zowel lange als afgeronde repen. Idealiter zijn de lange stukken ongeveer 7 à 8 centimeter breed.

4.

Leg elk afgerond stuk op een lang stuk. Zo is het deeg steviger, en krijg je knapperige hapjes.

5.

Bestrijk de volledige lengte van het deeg met olijfolie. 

6.

Leg een eetlepel vulling op een reep en voeg een paar stukjes kaas toe. Let op! Te veel vulling zorgt ervoor dat het hapje lekt tijdens het bakken.

7.

Vouw het driehoekje: vouw de linkerbovenhoek naar rechts en vorm zo een driehoek over de vulling. Neem die driehoek en vouw hem naar links, langs de vouw. Breng de driehoek vervolgens, opnieuw langs de vouw, naar rechtsonder. Vouw de driehoek daarna naar links, enzovoort. Houd de driehoekige vorm tijdens het vouwen aan. Druk de hoekjes tijdens elke fase stevig aan, zo voorkom je dat ze lekken tijdens het bakken.

8.

Verwarm je oven voor op 180°.

9.

Leg bakpapier in een ovenvaste pan en schik de samosa’s er mooi in. Bak ze op een middelhoog vuur tot ze lichtgekleurd zijn, zo’n drie minuten aan elke kant.

10.

Schuif de samosa’s 9 à 10 minuten in de oven, en keer ze halverwege eens om. 

Smakelijk!