Recept: Gevulde courgette
Courgette is een veelzijdige zomergroente die niet alleen licht verteerbaar is, maar ook boordevol voedingsstoffen zit. In dit recept combineren we courgette met magere filet americain tot een smakelijk en gezond gerechtje. Filet americain is fijngemalen biefstuk en bevat een pak minder vet dan klassiek gehakt. Daardoor is het een perfecte keuze voor wie op zoek is naar een lichtere maaltijd.
Een ander alternatief voor het klassieke gemengde gehakt is kippengehakt, ook dat bevat minder vetten.
Ter vergelijking:
Varkensgehakt = 18 gram vet per 100 gram
Kippengehakt = 12 gram vet per 100 gram
Filet americain = 3 gram vet per 100 gram
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 30 minuten in de oven
Porties: twee
Klaar in: 50 minuten
Ingrediënten
- 1 courgette
- 300 gram filet americain
- Peper en zout
- Provençaalse kruiden
- Beetje (light) geraspte kaas
Stap voor stap
1.
Verwarm de oven voor op 180°C.
2.
Snij de courgette in de lengte door.
3.
Haal het vruchtvlees met een lepel uit de courgette en maak er een kuipje van om op te vullen. Hou het vruchtvlees bij.
4.
Leg de courgettehelften in een ingevette ovenschotel. Kruid met peper en zout.
5.
Zet de schotel al in de voorverwarmde oven, en maak intussen de vulling.
6.
Snijd het vruchtvlees van de courgette in kleine blokjes.
7.
Bak het gehakt (en eventueel de ajuin) in 1 eetlepel vetstof.
8.
Voeg het vruchtvlees van de courgette toe.
9.
Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden.
10.
Laat de vulling zo’n 10 minuten stoven.
11.
Haal de courgettes uit de oven en vul ze.
12.
Rasp eventueel een beetje kaas op de vulling.
13.
Zet de schotel 30 minuten in de oven, tot de courgettes volledig gaar zijn.
14.
Serveer met rijst of puree.
Smakelijk!
TIP: Verdraag je ajuin? Snij een ui fijn, bak die samen met het gehakt of de filet americain en voeg toe aan de vulling van de courgette.
C-ANPROM/BE/IBDD/0313