Rauwkost is uit den boze
Omdat ik een stoma en een short bowel syndrom heb, volg ik een heel strikt dieet. Er waren vroeger geen diëtisten gespecialiseerd in IBD, dus ik heb zelf moeten ondervinden wat ik wel en niet kan eten.
Rauwkost, bijvoorbeeld, is volledig uit den boze. Dat verteer ik niet. Alcohol kan dan weer wel, in tegenstelling tot veel andere patiënten. Een glas wijn kan, ook al is dat na mijn galoperatie moeilijker geworden. Ik eet veel saaie dingen: puree, pasta, gepelde tomaten… Alles moet heel goed doorgekookt zijn. Thuis ben ik dat gewoon. Op restaurant gaan is een echte uitdaging voor mij omdat ik daar maar een beperkte keuze heb. Dat doe ik dan ook maar af en toe.
In het ziekenhuis na asperges
In het ergste geval krijg ik, als ik iets gegeten heb dat ik niet verdraag, een obstructie en beland ik in het ziekenhuis. Dat gebeurt jammer genoeg wel af en toe. Ik herinner me nog altijd de eerste keer, na mijn operatie. Ik had een menu gegeten met asperges, en dat was me heel slecht bevallen. Ik heb namelijk twee littekens in mijn darmen die vergroeid zijn, en als er iets vastzit, kan dat niet weg. Dan krijg je een obstructie, en dat kan fatale gevolgen hebben. Maar dat wist ik dus helemaal niet. Ik had er geen benul van dat asperges eten zo gevaarlijk kon zijn.
Het omgekeerde gebeurt ook af en toe. Soms krijg ik buikloop, en dan moet ik met spoed naar het ziekenhuis omdat ik heel snel zout en elektrolyten verlies. Als de diarree niet te erg is, kan ik me thuis behelpen met zakjes die ik in water moet oplossen. Vandaag krijg ik gelukkig veel meer begeleiding. Dat is echt een groot verschil tegenover vroeger, toen ik de ziekte net had. Er is meer informatie en dus meer persoonlijke begeleiding. Dat komt mijn levensstandaard alleen maar ten goede.