Recept: Pizza met bloemkoolbodem

Cauliflower,Pizza,Crust,With,Tomato,And,Spinach.,Toning.,Selective,Focus

Pizza is voor mij hét ultieme fastfoodgerecht. Ik vind het een heerlijke traktatie voor mezelf en bovendien snel gemaakt. Natuurlijk gebruik ik geen normaal pizzadeeg, maar een makkelijk verteerbare bodem op basis van bloemkool. Helemaal veilig voor mensen met Crohn en colitis, zoals jij en ik!

Met een bodem op basis van bloemkoolrijst maak ik het gerecht een stuk gezonder en makkelijk te verteren. Bloemkool is namelijk een heel licht verteerbare groente.  Bloemkoolrijst is eigenlijk gewoon fijngehakte bloemkool. Je kan het makkelijk zelf maken met de keukenrobot, maar tegenwoordig vind je ook in de meeste supermarkten voorgesneden zakjes bloemkoolrijst in de koeling of de diepvries. 

Je kan de pizza beleggen naar keuze. Deze basis is een pizza margherita met tomatensaus en gemalen kaas.

Voorbereiding: 20 minuten

Bereiding: 30 minuten

Porties: 2 kleine pizza’s

Klaar in: 50 minuten

Ingrediënten

Bodem

  • 1 bloemkool
  • 1 ei
  • 5 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Toppings

  • enkele eetlepels tomatenpassata
  • gemalen kaas
  • peper en zout
  • Provençaalse kruiden

Stap voor stap

1.

Verwarm je oven voor op 180 graden.

2.

Snij de bloemkool in roosjes en was ze. 

3.

Mix ze fijn in een blender tot de grootte van rijstkorrels. 

4.

Warm de bloemkoolrijst 5 minuten op in de microgolfoven.

5.

Doe hierna de bloemkoolrijst in een schone en droge keukenhanddoek. Pers zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool.

6.

Doe de bloemkool in een kom en voeg het ei, de bloem, wat peper en zout en de Provençaalse kruiden toe. Meng goed.

7.

Strijk het deeg uit over een stuk bakpapier op een bakplaat, in de vorm van twee cirkels. Zorg ervoor dat je geen gaatjes hebt in het deeg.

8.

Strijk met behulp van een borsteltje wat olijfolie op de randen om te voorkomen dat deze aanbranden.

9.

Bak de bodem ongeveer 20 minuten in de oven.

10.

Beleg de pizza’s met een dun laagje passata, gevolgd door de groenten, peper en zout en de Provençaalse kruiden. Besprenkel met de geraspte kaas.

11.

Bak de pizza 5 à 10 minuten in de oven. 

Smakelijk!