Recept: Pastinaaksoep met dukkah

Silky,Creamy,Celery,Root,Soup,With,Chestnut,Crumble,And,Grissini

Deze kruidige en lichte soep kan je zowel warm als koud serveren. Pastinaak is een licht verteerbare seizoensgroente die zich makkelijk met allerlei extraatjes laat combineren. Deze pastinaaksoep serveer ik voor een feestelijke touch met een kruidige dukkah, een feestje voor je smaakpapillen. Complimentjes gegarandeerd!

Voorbereiding: 15 minuten

Bereiding: 30 minuten

Porties: 4 personen

Ingrediënten

Pastinaaksoep:

  • 35 g boter of margarine
  • 100 g sjalot of prei als je die kan verdragen
  • 1 teen look als je die kan verdragen
  • 350 g pastinaak
  • 600 ml groentebouillon of kippenbouillon
  • Peper en zout
  • 100 g zure room of Griekse yoghurt
  • Olijfolie

Dukkah:

  • 25 g geroosterde hazelnoten
  • 5 g sesamzaad zwart of wit
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 5 g vlokkenzout
  • 1 tl zwarte peperbollen

Alternatief: In plaats van Dukkah kan je ook krokant gebakken bacon voorzien, het is een heel mager product en je kan bakken in de pan of in de oven. 

Stap voor stap

Pastinaaksoep:

1.

Pel en snipper de ui (of prei) en knoflook. Stoof ze zachtjes aan in boter. Schil de pastinaak, snijd in stukjes en voeg toe in de pot.

2.

Blus met de groentenbouillon, kruid met peper en zout en laat 15 min zacht koken tot alle groenten zacht zijn.

3.

Mix de soep fijn in de blender of met een staafmixer.

4.

Mix er de zure room of Griekse yoghurt door en klaar.

Dukkah:

1.

Gebruik een vijzel en kneus de komijn, venkel en korianderzaad fijn. Er mag nog wat textuur inzitten. Je kan de kruiden ook eerst droog roosteren in een koekenpan voor extra smaak.

2.

Voeg vervolgens de de zwarte peperbollen toe in de vijzel en nadien de geroosterde hazelnoten. Kneus fijn.

3.

Voeg de inhoud van de vijzel in een kom, besprenkel met sesamzaad en zout en meng alles onder elkaar.

4.

Serveer de soep in een kom en strooi de Dukkah op de soep.

Extra:

Koud serveren? Haal de afgekoelde soep uit de koelkast en ga er nog eens door met staafmixer om hem mooi romig te maken, serveer in glaasjes en werk af met dukkah en paar druppeltjes olijfolie.

Smakelijk!

Omdat voedingsbehoeften vrij individueel kunnen zijn, wordt sterk aanbevolen dat alle voedingsonderwerpen worden besproken met je zorgteam en/of een voedingsdeskundige of diëtist die gespecialiseerd is in IBD

C-ANPROM/BE/IBDD/0344 – Dec 2024