Recept: Ovenschotel met spinazie
Een ovenschotel met spinazie, dat is pure nostalgie naar onze kindertijd. Maar misschien laat je deze klassieker al jaren aan je voorbijgaan, omdat je geen gemengd gehakt kan verdragen. Niet nodig, er bestaan genoeg smaakvolle alternatieven. Ik vervang het gehakt vaak door filet americain rundergehakt. Dat is gemalen biefstuk en bevat veel minder vet. Ook kippengehakt is een mager alternatief voor varkensgehakt.
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 20 minuten
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 600 gram bloemige aardappelen
- 8 eetlepels magere melk
- 400 gram filet americain
- 500 gram verse spinazie of diepvriesspinazie zonder room
- Peper en zout
- Nootmuskaat
- Paneermeel
Ter vergelijking:
Varkensgehakt = 18 gram vet per 100 gram
Kippengehakt = 12 gram vet per 100 gram
Filet americain = 3 gram vet per 100 gram
Stap voor stap
1.
Schil en kook de aardappelen.
2.
Pureer de aardappelen met de melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
3.
Verwarm de oven voor op 200°C.
4.
Bak de filet americain in een beetje vetstof. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
5.
Stoof de verse spinazie of warm de diepvriesspinazie op in een pannetje. Breng eventueel op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
6.
Leg de spinazie op de gebakken filet americain in de ovenschotel en bedek met de puree.
7.
Werk eventueel af met een laagje paneermeel voor een krokant korstje.
8.
Laat 15 à 20 minuten bakken in de oven.
Smakelijk!
Omdat voedingsbehoeften vrij individueel kunnen zijn, wordt sterk aanbevolen dat alle voedingsonderwerpen worden besproken met je zorgteam en/of een voedingsdeskundige of diëtist die gespecialiseerd is in IBD.
C-ANPROM/BE/IBDD/0352 – Jan 2025