Opnieuw genieten van eten

crohn-opnieuw-genieten-van-eten-nathalie

Als diëtiste bij de Crohn en colitis ulcerosa vereniging (CCV vzw) en Crohn-patiënte begrijp ik maar al te goed hoe moeilijk het kan zijn om gezond en gevarieerd te eten. Daarom deel ik op deze blog mijn expertise over IBD en voeding.

Ik startte mijn carrière als landmeter, maar ik kon de job niet combineren met mijn ziekte. Ik besloot om Voedings- en Dieetkunde bij te studeren. Mijn ziekte speelde een grote rol in deze keuze. Ik wilde weten welke rol voeding speelt bij IBD. Al was het geen evidente keuze, want ik had een zware opstoot tijdens mijn studies.

Als erkende diëtiste begeleid ik patiënten in hun zoektocht naar een gezond leven. Bij de IBD-patiënten ligt de focus op het verminderen van de klachten door op een goede manier om te gaan met voeding. Ik heb mij verdiept in IBD en onlangs ook in de Chinese voedingsleer. Dat is een holistische behandelmethode op basis van acupunctuur. Ik combineer de voor mij bruikbare elementen uit verschillende methoden en ik pas die kennis toe in mijn praktijk en in de vereniging. Ik vind het belangrijk om een volledig beeld te krijgen van de patiënt: welke medicatie gebruiken ze? Volgen ze een dieet? Verdragen ze bepaalde voedingsmiddelen niet goed? Dan bekijken we samen welke voedingsmiddelen de patiënt het best nuttigt. Ik focus op een gevarieerd dieet en ik probeer om mijn patiënten opnieuw te doen genieten van eten.

Veel vragen over een stoma

Ik consulteer ook via Skype. Vaak is het voor IBD-patiënten moeilijk om naar de praktijk te komen omwille van ziektegerelateerde klachten. Ik bespaar hen die stress door via Skype advies te geven. Naast algemene tips voor IBD-patiënten, heb ik gericht advies voor mensen met een stoma. Sommige patiënten vermageren als ze een stoma krijgen. Ze willen dan bijkomen zonder ongezond te moeten eten. Ik vind het belangrijk dat patiënten hier duidelijk over ingelicht worden. Aangezien ik zelf een stoma heb, kan ik op basis van mijn ervaringen gericht advies geven.

Voedingsadvies is voor elke patiënt anders, maar deze universele waarheden gelden voor iedereen:

  • Wees bewust van wat je eet
  • Neem de tijd om te eten
  • Eet gezond maar zondig af en toe zonder schuldgevoel
  • Het is geen dieet, maar een levenswijze die je stap voor stap aanleert

Op deze blog zal ik regelmatig tips geven en ook recepten voorstellen. Voor persoonlijk advies, raadpleeg je best je persoonlijke diëtist(e).