Op enkele maanden 20 kg lichter

crohn-diagnose-vermagerd-jurgen-1

Ik was 40 jaar toen ik de diagnose kreeg. Ik heb dus een groot deel van mijn leven zonder de ziekte geleefd. Het was begonnen met hevige buikpijn, diarree en krampen. Mijn huisarts schreef me na elk bezoek een pijnstiller voor, pure symptoombestrijding.

Ik besloot een specialist op te zoeken. Dit was meer dan zomaar een buikvirus. Na enkele onderzoeken kwam er goed en slecht nieuws. Het goede nieuws was dat ik geen levensbedreigende aandoening had, het slechte dat ik colitis ulcerosa had en dat mijn volledige dikke darm ontstoken was.

Mijn darm was volledig kapot

Er werd meteen aangepaste medicatie opgestart, maar die sloeg niet aan. De klachten bleven aanhouden en op slechts enkele maanden was ik 20 kg vermagerd. Mijn plaatselijke gastro-enteroloog verwees me door naar een ziekenhuis waar ze besloten om te opereren. Het ging allemaal heel snel. De arts zei dat ik geen andere keuze had. Mijn darm was volledig kapot.

Mijn dikke darm werd verwijderd en vervangen door een tijdelijke stoma. Ik herinner me dat moment nog altijd heel goed. Het is alsof je leven even stopt, ik kon me geen leven met een stoma inbeelden. Zelfs maar tijdelijk. Gelukkig was het toen winter en kon ik de stoma makkelijk onder een dikke trui verstoppen. De volgende operatie volgde drie maanden later. Toen kreeg ik een permanente en inwendige stoma, beter gekend als een pouch. Die heb ik nu nog altijd.