Ik heb nooit anders geweten

crohn-diagnose-getrouwd-gina

17 jaar. Zo oud was Andy toen hij te horen kreeg dat hij colitis ulcerosa had. Na zijn diagnose heeft hij meer dan twee maanden in het ziekenhuis gelegen. Ik heb Andy leren kennen toen hij 25 jaar was. Ik hem nooit gekend zonder zijn ziekte.

Hij heeft mij heel snel verteld dat hij ziek was. Hij kon ook niet anders. De hoeveelheid medicatie die hij dagelijks moest innemen, de wekelijkse doktersafspraken om bloed te laten nemen… Dat valt moeilijk te verbergen in een serieuze relatie. Ik wist niet van in het begin dat het om colitis ulcerosa ging, Andy had het over een ‘darmziekte’. Ik stelde me er ook geen vragen bij.

Hij woonde nog alleen, dus ik werd er niet vaak mee geconfronteerd. Wat de ziekte concreet inhield, heb ik pas na enkele jaren ontdekt. We woonden net samen en hij kreeg een opstoot. Dat was heftig. Mijn eerste gedachte was ‘dit is niet zomaar een darmziekte’. Ik heb me toen verdiept in de materie, zodat ik wist wat ik kon verwachten.

Niet aanspreekbaar

Toen ik ontdekte dat het een chronische ziekte is, besefte ik voor het eerst dat het een serieuze impact op ons – en bijgevolg mijn – leven zou hebben. Toch was het voor mij absoluut geen dealbreaker, vooral niet omdat Andy heel sterk is en eigenlijk nooit moeilijk doet.

Ik heb niet het gevoel dat we echt iets missen of dingen moeten laten door zijn ziekte. In het begin zei hij niets als hij last had, maar ik zag en voelde dat hij zichzelf niet was. Je voelt dat als partner. Hij blijft ondanks de pijn doorwerken, maar dan weet ik dat hij een paar dagen niet aanspreekbaar is. Ondertussen weet ik hoe een opstoot eruit ziet en hoe ik best reageer op zo’n momenten.