Nieuwe medicatie putte me volledig uit

colitis-medicatie-reactie-werken-annelies

Ik startte begin dit jaar met nieuwe medicatie. Jammer genoeg werd ik daar behoorlijk ziek van en ging mijn haar zelfs uitvallen. Ik was misselijk, oververmoeid en mijn energiepeil zakte onder nul. De medicatie maakte me zieker dan ik ooit ben geweest van mijn colitis ulcerosa. Ik ben op enkele weken tijd veel afgevallen en ik was zo uitgedroogd en uitgeput dat ik moest opgenomen worden in het ziekenhuis. Ik was een maand volledig out. Ik kon niet gaan werken, wat ik heel vervelend vond.

De gastro-enteroloog kwam tot de conclusie dat al deze symptomen te wijten waren aan een slechte reactie op mijn nieuwe medicatie. Ik kreeg dus snel andere medicatie. Die neem ik nu enkele maanden, voorlopig zonder problemen. Het is echt een wereld van verschil. Ik heb terug energie en ik voel me een pak beter. Het blijft toch altijd zoeken met deze ziekte.

Minder werken blijkt onvermijdelijk

Ik ben afgelopen zomer met mijn gezin op vakantie geweest. Dat was heel fijn en ontspannend, maar de aangepaste levensstijl heeft toch een impact op mijn gezondheid. Ik eet namelijk geen lactose en gluten. Op vakantie heb ik me iets meer laten gaan, waardoor ik een kleine opstoot kreeg. Nu volg ik opnieuw mijn strikte dieet om klachten te vermijden. Mijn specialist zegt dat een dieet niet nodig is, maar ik voel er mij beter bij dus houd ik het vol.

Sinds september werk ik deeltijds. Ik sta in het lager onderwijs en dat kan best vermoeiend zijn. Door vier uur minder te werken, hoop ik meer energie en tijd over te hebben om leuke dingen te doen met mijn gezin. Maar het is nog te vroeg om een verschil te merken.