Mijn ziekte is mijn kracht

nathalietakeda_driesluyten12

Het is niet omdat ik een chronische ziekte heb, dat ik me anders voel. Integendeel, ik heb van mijn ziekte mijn kracht gemaakt. Ik laat de ziekte niet bepalen hoe ik mijn leven moet leiden, ook al is dat soms moeilijk.

Twee verschillende personen

Ik kreeg de diagnose op mijn 24ste. Dat was een keerpunt in mijn leven. Er is een Nathalie voor en een Nathalie na de diagnose. Dat zijn twee verschillende personen. Door de ziekte van Crohn ben ik een positieve en levendige vrouw. Vroeger was ik heel verlegen, vandaag ben ik open en sociaal. Dat gebeurde natuurlijk niet van de ene op de andere dag.

Eerst aanvaarden

Ik heb eerst mijn ziekte moeten aanvaarden en vervolgens overwinnen. Dat is een evolutie geweest die ik heel bewust heb meegemaakt. Op mijn veertigste koos ik definitief voor een actief en ge├źngageerd leven. Dat was voor mij het kantelmoment.

Niet alles wat ik doe, lukt. Maar 9 op de 10 keren slaag ik erin obstakels te overwinnen. Daar ben ik best trots op.