Mijn man is mijn rots in de branding

anne_driesluyten17

Ik heb veel geluk met de mensen in mijn onmiddellijke omgeving. Vooral mijn man William is echt mijn rots in de branding.

Toen ik hem leerde kennen, was mijn ziekte niet actief. Ik heb hem snel verteld dat ik Crohn had, maar dat was op dat moment eerder een formaliteit. Toen ik zieker werd, is hij mij altijd blijven steunen. Ook toen we de mogelijkheid van een stoma bespraken, was hij begripvol. Hij heeft liever een gezonde partner met een stoma dan iemand zonder stoma die zich niet goed voelt.

Ongepaste opmerkingen

Mijn vrienden hebben altijd begrip gehad voor mijn ziekte. Toch krijg ik soms ongepaste opmerkingen van mijn omgeving, hoe goed ze ook bedoeld zijn. Ik ben nogal stevig gebouwd en tijdens opstoten vermager ik veel. Mensen geven me dan complimenten, maar vanbinnen voel ik me miserabel.

Mensen snappen niet dat je het niet aan mij ziet dat ik ziek ben. Ik was vermagerd omdat ik me slecht voel. Omdat ik amper eet en voortdurend diarree heb. Dat kan je moeilijk positief vinden. Daarom vind ik die opmerkingen best frustrerend.

Positieve attitude

Ons gezin heeft het niet altijd gemakkelijk gehad. Tijdens mijn zwangerschappen moest mijn man de zorg van de kinderen volledig op zich nemen. Ik heb toen maandenlang in het ziekenhuis gelegen.

Mijn zoon heeft ook de ziekte van Crohn. We proberen er het beste van te maken en alles met een vleugje humor te benaderen. We moeten vooruit. Je moet je plan leren trekken. Ermee leren omgaan dat jouw leven soms lastiger is dan dat van anderen. Dat probeer ik Nathan bij te brengen.

Het is belangrijk dat je gesteund wordt door je omgeving. Daar heb ik heel veel geluk mee gehad. Mijn zonen zijn heel beleefde en lieve jongens. Ze dragen altijd goed zorg voor mij. Ik vind het belangrijk ook hen eens in de kijker te zetten.