Mijn leven met colitis

siegried_driesluyten16

Ik werk als vroedvrouw in campus Gasthuisberg van het UZ Leuven. Het was altijd mijn droom om daar te werken. Twee jaar geleden werd die droom werkelijkheid. Eerst als verpleegkundige, daarna als vroedvrouw.

Naast mijn job als vroedvrouw werk ik ook op het studiebureau van gynaecologische oncologie. In totaal werk ik dus nog voltijds, en daar ben ik heel blij mee. Ik voel me momenteel supergoed in m’n vel dus lukt het goed om voltijds aan de slag te zijn. Ik wil ook nog zo veel bijleren. M’n job geeft mij echt energie.

Actief leven

Ook buiten de werkuren probeer ik zo gezond en actief mogelijk te zijn. Ik sport en beweeg heel graag. Ik  ga regelmatig lopen, dansen en volleyballen. Ik geniet ook van yoga en tai chi. Het maakt mij rustig en ik stretch dan goed, dat is heel heilzaam voor mijn lichaam. Ik doe het elke dag, al is het soms maar een paar minuutjes. Als ik niet stretch, word ik snel stijf en krijg ik last van gewrichtspijnen. Veel mensen met Crohn of colitis sukkelen hiermee.

In de winter sport ik vaak binnen. We hebben thuis een kamer ingericht als yoga- en sportruimte. Erg handig en laagdrempelig. Toch trek ik het liefst naar buiten om te genieten van de buitenlucht. Samen met mijn vriend maak ik vaak lange wandelingen. Als ik niet sport, vind je mij achter m’n kookpotten terug. Ik doe dat heel graag en test nieuwe receptjes uit die ik deel op mijn blog.

Bewegen is de beste remedie

Ik deel op mijn blog soscolitis.be ook mijn ervaringen, weetjes en tips rond gezonde voeding en beweging. Zo schreef ik bijvoorbeeld een post over hoe je kan omgaan met een gespannen buik. Ik probeer mensen echt aan te zetten om te sporten of te bewegen omdat dat voor mij zo goed voelt. Het is voor mij de beste remedie!

Stress als grootste trigger

Ik probeer zo gezond en stressvrij mogelijk te leven om de kans op opstoten zo laag mogelijk te houden. Want stress is mijn grootste trigger voor een opstoot. Dat is soms moeilijk als je erg perfectionistisch bent zoals mij, en vaak piekert. Als ik me gestresseerd voel, probeer ik me eerst en vooral te focussen op mijn ademhaling. Wanneer ik bewust ademhaal, word ik kalmer. Dit heeft onmiddellijk effect op mij, en je kan het op eender welke plaats doen. Thuis doe ik ook tai-chi oefeningen of stretch ik. Dat brengt me echt tot rust.