Mijn familie is heel belangrijk voor mij

kathleen_driesluyten11-1

Ik heb een goede band met mijn ouders en mijn jongere zus. Ze hebben me altijd enorm gesteund. Het moet voor hen niet makkelijk geweest zijn. Eerst de operaties, de stoma en dan ook mijn relationele problemen.

Onze familie heeft het niet zo makkelijk gehad. Maar we proberen positief te blijven. De meeste mensen in mijn omgeving kennen mijn situatie en weten dat ik een stoma heb. Toch reageert niet iedereen altijd begripvol. Daardoor ben ik al wel wat vriendinnen kwijtgeraakt. Omdat ze mijn miserie beu waren, bijvoorbeeld. Of omdat ze het vervelend vonden dat ik zo vaak afzeg. Mijn vriendengroepje uit het middelbaar heb ik wel nog altijd. En soms leer ik nieuwe mensen kennen. Vooral binnen de IBD-community vind ik heel veel begrip en steun. 

Niet alleen oud worden

Waar ik het wel moeilijk mee heb, is een nieuwe partner leren kennen. Soms date ik wel, maar mijn situatie is niet zo vanzelfsprekend om uit te leggen. Mannen knappen daar toch snel op af. Ik hoop nog iemand te leren kennen met begrip en al wat levenservaring. Maar dat is niet vanzelfsprekend.

Als ik een verhaal lees van een patiënt die zegt dat haar partner haar door dik en dun steunt, dan raakt me dat wel. Die mannen maken daar precies allemaal geen probleem van. Ik wil ook niet alleen ouder worden, maar de angst om opnieuw gekwetst te worden is soms te groot. Het is makkelijker en veiliger om alleen te zijn.