Mijn droom is een toffe job en een gezin

shauni_driesluyten4

Ik ben nog jong, maar ik maak me wel zorgen over mijn toekomst. Ik wil graag een toffe job en een gezin, maar gaat dat wel lukken? Wil ik niet te veel?

Ik heb momenteel geen vriend. Wat als ik iemand ontmoet? Hoe gaat hij reageren op mijn ziekte? Speel ik direct open kaart met hem of wacht ik het beste wat af? Daar pieker ik soms over. Ik ben bang dat ik nooit iemand ga vinden die mijn Crohn aanvaardt. Maar als hij me echt graag ziet, is dat geen probleem. Toch?

Wat met kinderen?

Ik wil heel graag kinderen. Toen ik de diagnose kreeg, was dat een van mijn eerste vragen. Kan ik kinderen krijgen? Het antwoord was gelukkig positief. Ik moet wel in remissie zijn, maar het kan wel. Dat stelt me gerust. Ook al is een gezin stichten nog lang niet aan de orde. Eerst afwachten of de medicatie aanslaat, pas dan kan ik beginnen dromen van remissie.

Mijn passie volgen

Als alles goed blijft gaan, studeer ik dit jaar af. En wat dan? Ik heb mijn professionele toekomst al besproken met mijn arts. Mijn droomjob, als verpleegkundige werken, is fysiek erg zwaar. En dat is niet zo vanzelfsprekend. Vooral omdat ik zoveel last heb van vermoeidheid en gewrichtspijnen.

Gelukkig word ik goed ondersteund door het IBD-team van het ziekenhuis. Zij raadden me aan om verder te specialiseren, zodat ik in de arbeidsgeneeskunde of in het CLB aan de slag kan. Dan heb ik geen onregelmatige uren en is het fysiek minder belastend. Wie weet word ik wel IBD-verpleegkundige… Ik wil sowieso voltijds aan de slag, als verpleegkundige. Dat is mijn passie van kleins af. Daar ga ik dus voor.

Studietraject op maat

Studeren was allesbehalve eenvoudig. Meer nog dan mijn darmklachten, speelde de vermoeidheid mee. In mijn eerste jaar was ik voor alle vakken geslaagd. In het tweede jaar verergerde mijn vermoeidheid. Daardoor ging het slechter met mijn studies.

Ik heb dan open kaart gespeeld met mijn docenten. Ik legde ze uit waarom het slechter ging. Want ik doe dit enorm graag en ik ben heel gemotiveerd om mijn studies tot een goed einde te brengen. In overleg met hen heb ik mijn studies verspreid over verschillende jaren. Maar zelfs met een aangepast traject gaat het niet van een leien dakje.