Mijn collega’s tonen veel begrip

charlotte_driesluyten24

Van in het begin ben ik op mijn werk open geweest over mijn ziekte. Ik krijg heel veel begrip van mijn collega’s. Gelukkig maar. Zo hoef ik me niet schuldig te voelen als ik alweer naar het toilet moet.

Meer dan voltijds

Ik werk voltijds als verkoopster. In het begin combineerde ik dat met avondlessen. Die heb ik nu gelukkig helemaal achter de rug. De stress die ik van dat schoolwerk kreeg, is niet te onderschatten. Op zondag werkte ik bij een bakker, maar dat werk heb ik opgezegd. Ik breng die dag liever door met mijn vriend. Ik ben graag in de weer, maar het was te veel. Ik moet soms meer naar mijn lichaam luisteren. Nu neem ik heel wat minder hooi op mijn vork dan vroeger.

Eerlijk over mijn ziekte

Mijn ziekte kwam meteen aan bod tijdens mijn sollicitatiegesprek. Ik mocht voor de tweede keer op gesprek, en mijn toekomstige manager had intussen online research gedaan over mij. Zo was ze op een krantenartikel gebotst waarin ik uitleg dat een gehandicaptenparkeerkaart voor mij geen overbodige luxe is. Een tijdje geleden is daar wat commotie over ontstaan omdat mensen onterecht dachten dat ik er geen recht op had. Ik schreef er trouwens een blogtekstje over. Het was een heel open en aangenaam gesprek. Ze wilde vooral weten wat de ziekte precies inhoudt, en hoe ze er op het werk rekening mee kunnen houden. Ik heb haar dat eerlijk uitgelegd. Zij stelde me meteen gerust dat het voor haar zeker geen probleem was, en ze raadde me aan er tegen mijn toekomstige collega’s open over te zijn.

Geen stress op het werk

Mijn collega’s weten dus dat ik meer naar het toilet ga dan iemand anders. En dat is niet omdat ik niet graag werk, maar omdat ik niet anders kan. Dat begrijpen ze wel. Het is zelfs zo dat ze het aan me zien als ik krampen heb. Dan vragen ze me of alles oké is. Op het werk heb ik trouwens een emergency kit: een toilettas met een washandje, een maandverband en vers ondergoed. Gelukkig heb ik dat nog nooit nodig gehad. Het betekent heel veel voor mij dat ze zoveel begrip voor me hebben. Ik ben erg stressgevoelig, maar op het werk voel ik me echt ontspannen. Ik weet dat ik naar het toilet kan wanneer het nodig is, en ik hoef me daar niet schuldig over te voelen. Ik besef dat ik veel geluk heb met mijn manager en mijn collega’s.