Meer dan ooit is yoga mijn steun en toeverlaat

karen_driesluyten1

Hoe ga jij om met stress, nu het leven er helemaal anders uitziet? Handel je vanuit angst of voel je vertrouwen? Hoe ga je om met de structuur die nu wegvalt? Of met je vertrouwde levensinvulling die nu overhoop gegooid is?

Leren loslaten

Voor mij is yoga mijn reddende engel. Al enkele jaren heb ik mijn eigen yogastudio. Ik haal daar echt energie uit. Ik ben er al veel langer mee bezig. Ik ontdekte de helende kracht van yoga vooral toen ik in 2006 ziek werd. Dankzij meditatie leerde ik toen loslaten. En ook nu, in deze rare tijden, helpt het me. Meer dan ooit is yoga nodig: zowel op als naast de mat. 

Ik heb zelf eventjes moeten zoeken naar een nieuw ritme. Ik laat me soms meeslepen in de angst, en voel weerstand tegen sommige veranderingen. Ik word onrustig van het nieuwe onbekende online leven. Ik voel me onwennig omdat ik zoveel thuis zit. 

Meer kalmte

Maar ik voel ook meer kalmte. Ik probeer de situatie te aanvaarden. Ik geniet van de tijd die ik krijg om dingen te doen. Een boek lezen, een kast opruimen, gaan wandelen. Telefoneren met mijn vrienden en familie. Mijn workout deze ochtend in het zonnetje op het terras. Gisteren belde mijn vader me, en hij zei: ‘Dit is de eerste keer in jaren dat je de telefoon meteen opneemt.’

Mijn yogastudio is nu niet open. Dus maak ik zelf filmpjes om toch mijn yogi’s te bereiken. Ook veel collega’s zetten filmpjes online. Dat inspireert me en brengt mij tot rust. 

En stilaan, stap voor stap, voel ik dat mijn vertraging is ingezet. Dat ik begin te genieten van meer stilte. Ik laat mezelf meer toe om te zijn in plaats van te doen. De tijd die we nu krijgen, hoeft natuurlijk niet allemaal nuttig ingevuld te worden. We mogen ook gewoon zijn. Lekker lui.

Laat je meedrijven op die golf. De golf die ons nu even helemaal ondersteboven gooit. Maar die gevolgd zal worden door kalmere golven. Ga regelmatig met je aandacht naar je adem. Doe eens een bodyscan. Ik verzeker je: het helpt je om te gaan met deze onrustige periode.