Mediteren helpt me om met mijn lichaam om te gaan

karolien_driesluyten14

Ik mediteer elke dag en ik let erop dat ik handel naar mijn gevoel. Frequent scan ik mijn lichaam op spanning om tijdig bij te sturen als ik voel dat ik weer meer in mijn hoofd zit dan in mijn lichaam. Het is mijn manier om te vermijden dat de symptomen van de ziekte van Crohn opnieuw hevig opflakkeren.

Connectie tussen geest en lichaam

Je lichaam reageert op mentale processen. Dat staat voor mij als een paal boven water. Het placebo-effect is hier een bewijs van. Jammer genoeg hebben artsen nog maar weinig aandacht voor de link tussen geest en lichaam.

Die connectie tussen lichaam en geest is niet te onderschatten. Maar het is absoluut niet makkelijk om sommige – vaak onbewuste – denkpatronen te doorbreken. Het vraagt om doorzetting en zelfvertrouwen. Ik zie het als zelfontwikkeling, een proces waar geen einde aan komt.

Bewuster voelen

Ik heb het lastig gehad om mijn levensstijl aan te passen. De ziekte van Crohn heeft me uiteindelijk gedwongen om mezelf onder de loep te nemen en veranderingen door te voeren. Het heeft wel even geduurd voor ik dat wilde doen. Pas toen geen enkel medicijn nog soelaas bood, ben ik naar antwoorden beginnen zoeken in mezelf.

Ik ben nogal onrustig van natuur en heb de neiging om alles heel analytisch te benaderen. ‘Dankzij’ de ziekte besefte ik dat ik bewuster moest leren voelen. De kloof tussen wat ik dacht en wat ik voelde was erg groot. Ik deed vaak wat ik dacht te moeten doen en niet wat het beste aanvoelde.

Symptomen als schop onder de kont

Zo ben ik terechtgekomen bij meditatie en ademhalingstechnieken. Ze helpen me los te komen van ingesleten denkpatronen. En dat heeft een positieve impact op mijn lichaam. In het begin betrapte ik mezelf erop om snel terug te vallen in oude patronen van zodra de symptomen verdwenen. Dat is erg verleidelijk, geef ik toe. Daarom kijk ik nu anders naar mijn symptomen. Als die opnieuw opduiken – gelukkig in veel minder hevige vorm dan vroeger – zie ik dat als een herinnering dat ik even tot mezelf moet komen. Meditatie en ademhalingstechnieken hebben dan ook een vaste plek gekregen in mijn dagelijkse routine.