Mijn man was te weinig betrokken. Vandaag is dat beter.

colitis-begrip-man-omgeving-inge

Ik ben 13 jaar getrouwd met Kristof. Ons trouwfeest was eenvoudig en leuk. Dat vat ons leven samen: we zijn niet extravagant of buitensporig. De filosofie thuis was: doe maar zo normaal mogelijk. Werken, sparen en niet te zot doen. Want het kan altijd verkeerd lopen. Dat besef ik meer en meer nu ik ziek ben. Iedereen kan pech hebben.

Ik probeer mijn man dat besef mee te geven. Hij werkt heel veel. Genieten staat bij hem niet op de eerste plaats. We springen voorzichtig om met wat we hebben voor de toekomst van onze kinderen. Maar af en toe moet je jezelf iets gunnen. Dat probeer ik het laatste jaar meer te doen. Het liefst samen met mijn man.

Meer begrip

Kristof probeert mijn ziekte en de gevolgen te begrijpen, dat is niet altijd evident. De ommekeer is er gekomen na mijn laatste opname in november. Hij had het toen heel druk en kon niet elke dag langskomen in het ziekenhuis. Ik zat er echt door, maar hij zag dat niet in.

Op de laatste dag, net voor ik naar huis mocht, werd het me allemaal te veel. Toen ik zeker wist dat er niemand meer op bezoek kwam, heb ik eens goed uitgehuild. En dan stond plots mijn arts aan de deur. Ik schaamde me kapot. Maar hij was heel begripvol en luisterde naar mijn verhaal. Het was mijn arts die me wees op het gebrek aan betrokkenheid van mijn man. Toen besefte ik dat er iets moest veranderen.

Andere verwachtingen

De voorbije vijftien jaar heb ik alles zelf geregeld. Dat veranderde toen Kristof op mijn vraag in januari voor de eerste keer mee op consultatie ging. Dat was nodig, want hij begreep na al die jaren nog altijd niet wat de ziekte inhoudt.

Ik heb zelf nooit echt gepraat over wat de ziekte met mij doet. Dus gebeurde het wel eens dat hij na een lange dag thuis kwam en onze verwachtingen volledig anders waren. Ik hoopte dat hij me nog wat kon helpen met de kinderen en het huishouden en hij begreep niet waarom ik uitrustte in de zetel.

De laatste maanden praten we wel veel over de impact van mijn colitis en dat helpt wel. Hij snapt het beter en toont meer begrip.