U mag hier niet naar het toilet, mevrouw

toilet-toiletpas-patient-reis-reizen-toilettes-laisser-passez-voyage-voyager-ziekte-van-crohn-colitis-ulcerosa-maladie-rectocolite-colite-ulcereuse

Het deksel op je neus krijgen op de vraag of je naar het toilet mag, elke Crohn-patiënt maakt het wel eens mee. Geweigerd worden gebeurt niet alleen in België merkte ik, maar ook elders in de wereld. Zelfs met een speciaal toiletpasje ben ik al geweigerd. De laatste keer was in Gran Canaria, nota bene in een Rode Kruispost. Zelfs met een pasje mocht ik van de vrijwilligers niet naar het toilet. Ik was razend. Je zou denken dat net zorgverstrekkers begrip hebben omdat ze weten wat Crohn inhoudt. Niet dus.

Toiletpas helpt niet altijd

Dichter bij huis is het me niet zo lang geleden overkomen in het station Brussel Zuid. Met een pasje mag je normaal gezien voorgaan in de rij en moet je ook niet betalen. Tenzij er een automaat aan de ingang staat, iets wat je meer en meer ziet. Dat je dan moet betalen, tot daaraan toe, een automaat kan je in elk geval niet weigeren om te gaan. In Brussel Zuid kwam er geen automaat aan te pas, maar wilde de wc-dame me niet voor laten. Ondanks mijn pasje en ondanks mijn uitleg. Geneerde ik me vroeger om met zo’n pasje te staan zwaaien, dan heb ik daar vandaag geen probleem meer mee. Als je moet gaan, dan moet je gaan. Maar bij die dame mocht het niet baten. Ik moest wachten in de rij, én ik moest betalen. Zo’n situaties komen spijtig genoeg nog veel voor.

Vriendelijke winkeldame

Pas als er in de media aandacht aan wordt besteed, zijn horeca- of winkelmedewerkers beter op de hoogte. Toch hoor ik in winkels en restaurants nog al te vaak “nee”. Ik merk wel dat het helpt als ik uitleg waarom ik naar het toilet moet. Ik herinner me nog goed hoe vriendelijk ik ben geholpen in een kledingwarenhuis in Brugge. Een toiletbezoek kostte 50 cent, maar dat muntstuk had ik niet bij. Toen de winkeldame hoorde van mijn ziekte stond ze erop met mij mee te gaan en voor mij te betalen. “Ik ken iemand met Crohn” zei ze. Zo’n klein respectvol gebaar blijft me veel meer bij dan een botte weigering. Ja, het kan beter, maar je moet ook voor jezelf durven opkomen. Crohn hebben is niets om beschaamd over te zijn.

Het zou wettelijk verplicht moeten zijn dat mensen met een chronische darmziekte overal het toilet mogen gebruiken.
Vind jij dat ook? Teken vandaag nog de petitie!