Maak van je ontbijt je bondgenoot tegen IBD
Het ontbijt overslaan lijkt de makkelijkste oplossing als je last hebt van je Crohn of colitis, maar er zijn heel wat goede redenen om toch te zoeken naar een gezond ontbijt dat bij je past. De volgende tips helpen je mee op weg.
De mythe van het stevige ontbijt als belangrijkste maaltijd van de dag is ondertussen doorprikt, maar voor mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa is ontbijten wel belangrijk. Waarom?
Omdat je ontbijt een sleutelrol kan spelen in de aanpak van de ontsteking en van bepaalde symptomen (opgeblazen gevoel, buikpijn, enz.). Omdat het essentieel is voor de nodige energie om de dag goed te kunnen starten. Een ontbijt garandeert mee de optimale toevoer van voedingsstoffen die je de hele dag nodig hebt.
Probeer er dus een gewoonte van te maken om elke dag te ontbijten. Een stabiel eetpatroon heeft namelijk gunstige effecten op je spijsvertering en darmtransit. Kortom, maak van deze onverwachte bondgenoot om je symptomen te bestrijden je favoriete maaltijd!
4 waardevolle tips voor een lekker, gezond en gevarieerd ontbijt:
Eet uitsluitend verse seizoensproducten (vermijd industriële, bewerkte, te zoete of te zoute producten zoals charcuterie of choco). Kies voor dierlijke eiwitten (mager vlees als kippenwit, vis, enz.) en/of plantaardige eiwitten (tofu, soja, pompoenpitten, enz.). Geef de voorkeur aan zelfgemaakte bereidingen (havermoutpap, granola, granenrepen, enz.)Beperk de hoeveelheden: een licht en gezond ontbijt is gemakkelijker te verteren.
Wat eet je het best?
Seizoensgroenten en -fruit: vers of in een zelfgemaakte salade, smoothies, enz.
Brood: zuurdesem, volkoren of glutenvrij
Zalm: want omega-3 vetzuren zijn gunstig bij IBD*
Kippenwit: magere eiwitten
Kaas: emmentaler, Comté, parmezaan, enz.
Havervlokken gekookt in water of (plantaardige) melk, met vers of gedroogd fruit (banaan, noten, enz.)
Yoghurt of plattekaas: heerlijk met vers fruit!
Een eitje
Amandelen, zaden, volkorengranen: deze kan je verwerken in een zelfgemaakte granola
Wat drink je het best?
Groene thee
Amandel- of rijstmelk
Kruidenthee
En koffie*?
De meeste mensen met IBD zijn geen fan van koffie. Wetenschappelijk onderzoek toont nochtans aan dat koffie ontstekingsremmende en fibrosewerende effecten heeft bij spijsverteringsaandoeningen. Epidemiologische studies wijzen erop dat koffie het optreden van IBD zelfs kan voorkomen. Toch drinkt bijna de helft van de patiënten met IBD geen koffie.
Aan jou de keuze, jij weet het beste wat er wel of niet goed valt.
References:
*Reference 1 & 2
- Levine A. et al., Clinical Gastroenterology and Hepatology 2020; 18: 1381–1392.
- Saha S. and Neha Patel N., Nutrients 2023, 15, 896.
**Reference 3
- Café : une boisson santé dans les MICI – https://digestsante.com/wp-content/uploads/Cafe-une-boisson-sante-dans-les-MICI-2022.pdf – Date consultation : Dec. 2024
C-ANPROM/BE/IBDD/0331 Nov 2024