Leven voor en na mijn stoma

anne_driesluyten18

Na de geboorte van onze jongste zoon Levi is mijn ziekte geëscaleerd. Overmatig littekenweefsel zorgde ervoor dat mijn darmen niet goed meer werkten. Met alle ongemakken vandien. Ik ging in en uit het ziekenhuis, was constant ziek, ondervoed en doodmoe.

Ik wilde een stoma, maar mijn arts vond dat het daarvoor nog te vroeg was. In die tijd had ook mijn oudste zoon de ziekte gekregen. Ik wilde niet dat mijn kind zou denken dat hij de rest van zijn leven constant ziek zou zijn. Dat heb ik ook verteld aan mijn arts waarop hij uiteindelijk toch toestemming gaf voor de operatie.

Stomabreuk op een berg

Ik heb ondertussen al vijf jaar een stoma en heb er nog geen seconde spijt van gehad. Het gaat goed nu. Ik heb geen pijn meer, ik kan spontane uitstapjes doen. Kortom, ik voel me een pak beter. De operatie heeft een grote impact gehad op mijn levenskwaliteit. Ik heb – buiten mijn stoma – een normaal leven nu. Al kan de stoma ook complicaties met zich meebrengen. Zo kreeg ik eens een stomabreuk tijdens een bergwandeling. Bleek dat ik al maanden rondliep met een scheurtje in mijn stoma. Ik dacht echt dat ik ging sterven op die Italiaanse berg. De pijn was niet te harden. Gelukkig konden ze mij snel opereren en heb ik sindsdien geen problemen meer gehad. Het gaat zelfs zo goed dat ik opnieuw voltijds aan de slag ben als grafisch ontwerper.