Lactose en gluten zijn uit den boze

crohn-voeding-astrid

Ik ben heel fijn gebouwd. Normaal weeg ik 53 kg, maar toen ik heel ziek was, zakte mijn gewicht tot 35 kg. Ik moest soms tot 8 keer per nacht naar het toilet. Ik was uitgeput en volledig op. Gelukkig ben ik nu alweer 10 kg bijgekomen.

Ik begin me langzaam aan opnieuw mezelf te voelen. Ik weet nu ook wat ik best wel en vooral niet eet. Gluten en lactose zijn bijvoorbeeld uit den boze. Ook look, ajuin, chips, snoepjes, alcohol en de meeste rauwe groenten eet of drink ik zelden. Dat beperkt mijn mogelijkheden natuurlijk wel. Ik probeer zo clean mogelijk te eten, maar dat betekent ook dat ik veel lekkere dingen niet kan eten. Gelukkig eet ik graag wokgerechten, wat mijn lichaam dan weer wel verdraagt.

Mijn vriend heeft zich ook moeten aanpassen. Zo hebben we geïnvesteerd in een stomer en maak ik altijd twee potten spaghettisaus: één met ajuin en één zonder. Meestal eet hij glutenvrije pasta mee. En als hij echt zin heeft in een pita of een pakje friet, dan hou ik hem niet tegen. Het is vooral op restaurant iets moeilijker, dan moet ik expliciet vragen om geen marinades of zelfs peper te gebruiken. Thuis is het makkelijker aanpassen.