De jeugdbeweging en mobiele toiletten

colitis-jeugd-inge

Ik heb mijn man leren kennen toen ik net op kot zat. Ik heb hem vrij snel verteld dat ik een ziekte had, maar ook met hem heb ik er nooit echt over gepraat. Dat kwam terloops ter sprake en we hebben daar verder geen woorden aan vuil gemaakt.

Het werd snel serieus tussen ons en we zijn gestart met de verbouwing van onze woning toen ik nog studeerde. Kristof werkte toen al in de bouwsector en heeft alles zelf gedaan. Daardoor was hij vaak in het weekend aan het werken en viel het niet echt op dat ik niet uitging of te moe was om iets te doen. Hij was na een dag verbouwen namelijk ook heel moe.

Soms gooide mijn ziekte wel roet in het eten. Als we naar een fuif van de jeugdbeweging (KLJ) gingen bijvoorbeeld. Kristof is een KLJ’er in hart en nieren en wilde graag dat ik daar een deel van uitmaakte. Maar al die fuiven werden georganiseerd in loodsen en tenten met mobiele toiletten. Niet meteen de ideale omgeving voor mij. Ik ging dan liever niet mee of ik wou al vroeg naar huis en daar was hij het niet altijd mee eens. Omdat ik niet praatte over mijn ziekte, besefte hij niet welke impact ze heeft. Als ik zei dat ik naar huis wilde omdat ik last had van buikpijn, dan kwam al snel het antwoord dat ik mij een beetje moest vermannen of dat ik dwars zat en mij maar beter kon aanpassen.

“Water is voor de vissen”

Ik drink geen alcohol omdat mijn darmen daar heel gevoelig op reageren. Een hele avond mee op de lappen gaan met een pintje of glas wijn in de hand is dus sowieso niet aan mij besteed. En dat maakte me wel een uitzondering op dat soort feestjes. Ook nu nog. Iedereen in mijn omgeving drinkt graag een glaasje en ik word snel scheef bekeken als ik niet meedrink. Ik krijg er nog steeds elke keer commentaar op ondanks het feit dat mijn familie en kennissen weten waarom ik niet drink. “Water is voor de vissen”, zeggen ze dan al lachend. Ze beseffen niet hoe vervelend het is om mij elke keer opnieuw te moeten verantwoorden. En dat ik dat zelf ook jammer vind, want ik geniet van lekkere dingen en ik zou niets liever doen dan een glaasje wijn of bubbels mee drinken.